Podívejte se, jak vypadá remake druhého dílu série Myst. Legendární adventura přechází na plně renderovaný svět
i Zdroj: Cyan Worlds
Novinka Podívejte se, jak vypadá remake druhého dílu série Myst. Legendární adventura přechází na plně renderovaný svět

Podívejte se, jak vypadá remake druhého dílu série Myst. Legendární adventura přechází na plně renderovaný svět

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

2. 7. 2023 08:25

Myst i jeho pokračování Riven: The Sequel to Myst se dodnes řadí mezi jedny z vyhlášenějších logických her minulého tisíciletí. Stejně jako u první hry, která si asi získala více kultovní status, bylo i zde diskutované Riven vytvořené studiem Cyan Worlds a vydané firmou Red Orb Entertainment coby divizí Broderbund. Hra byla distribuována na pěti kompaktních discích a roku 1997 byla vydána na PC, aby byla pak portována i na několik dalších platforem – včetně PS1, Sega Saturn, a dokonce i mobily. Od té doby došlo rovněž ale i na to, že původní tvůrci po předělání Mystu oznámili i remake Rivenu – a právě na ten se nyní můžete podívat.

Reklama

  • Studio Cyan Worlds ukazuje ve snímcích loni oznámený remake Riven: The Sequel to Myst
  • Vývoj vede jeden z autorů původního Mystu coby jeden z veteránů herního průmyslu

Na letošním MysteriumConu poskytli vývojáři první pohled na alfa verzi celého remaku. Krátká ukázka snímků zazářila na samém konci Twitch prezentace (kolem 5. hodiny), kde bylo i odhaleno, že remake vede i původní spolurežisér hry Richard Vander Wende. Ten je všeobecně považován za hlavního tvůrce světa Rivenu a také člověka, který pracoval jako umělec ve společnostech Industrial Light & Magic a rovněž i Disney.

Co je pro remake ovšem ještě lepší, je však doba jeho zapojení. Cyan Worlds totiž předkládá, že Wende přiložil ruku k projektu už dávno, takže nové dílo zůstává věrné už od samotného začátku, a nikoli až v pozdější části.

Co se týče této stránky, studio také popsalo, že remake je už nyní hratelný od začátku do konce, ačkoli k jeho uvedení je prý stále celkem daleko. Společnost se i vzhledem k někdy opravdu strohému grafickému zpracování zatím nechce zavázat k žádnému datu, ačkoli žertuje, že určitě vyjde před 30. výročím hry Riven, které připadá na rok 2027.

Společnost také slíbila, že bude krom toho bude pracovat i na vylepšení původně frustrujících pasáží. V této části však také padlo, že rozhodně nechce dělat hru pro hlupáky, nebo snad zásadně překopávat. V tomto směru má vše zůstat věrné originálu – jen s pár vylepšeními ve více zaostávajících částech, které vyvolávali bezesné noci v 90. letech.

Podobně na tom bude i příběh, který má být tentokrát hlouběji prozkoumán společně se světem. Zhruba z prostřední části hry jsme tak např. v galerii snímků viděli, jak si vývojáři vypůjčili hádanku zahrnující obří kotel a lešení, přičemž vše zabalili do vizuálu, který připomíná remake Mystu z roku 2021. 

Stejně jako u tohoto remaku (který se sice moc nepovedl po stránce hratelnosti, ale graficky rozhodně ostudu nedělal) i Riven drží své původní kouzlo poměrně dobře. Vše se tak i přes nový přechod k plně realtimovému vyobrazení jeví zatím nadějně, ačkoli až čas ukáže, zda se to tak dobře i hraje a zda hra odolá i zkoušce času.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama