Nintendo zbrojí proti emulátorům. Poškozují podle něj herní vývojáře a podporují pirátství
i Zdroj: Flickr / Morgan
Novinka Nintendo zbrojí proti emulátorům. Poškozují podle něj herní vývojáře a podporují pirátství

Nintendo zbrojí proti emulátorům. Poškozují podle něj herní vývojáře a podporují pirátství

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 5. 2023 11:37

O víkendu jsme vás informovali o tom, že společnost Nintendo donutila Valve zakázat listing emulátoru Dolphin na platformě Steam. Japonská společnost svůj krok okomentovala ve vyjádření pro magazín Kotaku a uvedla poměrně jednoznačné důvody. Komunita emulátorů podle něj podporuje pirátství a zamezuje tak dalšímu rozvoji her.

Reklama

  • Nintendo zdůvodnilo svůj negativní postoj vůči emulátorům
  • Mají podle něj blízko k pirátství a poškozují tím herní vývoj

“Společnost Nintendo se zavázala chránit tvrdou práci a kreativitu herních inženýrů a vývojářů. Tento emulátor nelegálně obchází ochranná opatření společnosti Nintendo a spouští nelegální kopie her. Používání nelegálních emulátorů nebo nelegálních kopií her poškozuje vývoj a v konečném důsledku omezuje inovace. Společnost Nintendo respektuje práva duševního vlastnictví jiných společností a očekává, že ostatní budou dělat totéž," stálo konkrétně ve vyjádření pro Kotaku.

Nintendo zakázalo Steamu vydat Wii emulátor Dolphin
i Zdroj: Nintendo

Nintendo zakázalo Steamu vydat Wii emulátor Dolphin

Vývojáři opensource emulátoru konzolí Nintendo Wii a GameCube s názvem Dolphin oznámili, že nástroj nevyjde na Steamu,…

27. 5. 2023 12:18

To zároveň připomíná, že Nintendo v posledních měsících výrazně přitvrzuje v boji proti jakémukoliv nesprávnému nakládání s jeho hrami a značkami. V únoru například velmi důrazně požadovalo osobní údaje uživatele, který zřejmě na internet nasdílel obsah artbooku The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Také pravidelně žádá o stažení videí z YouTube i ve velmi diskutabilních případech a jeho právníci pravidelně bojují proti modifikacím které jakkoliv využívají postavy nebo motivy z oblíbených značek, především Mario.

Už v sobotní novince jsme uváděli, že zatím není jasné, jak vývojáři emulátoru Dolphin na zákaz zareagují. V případě odporu by totiž mohl být na stole soudní spor, který by minimálně pro prostor Spojených států mohl výrazně změnit precedens ve vnímání emulátorů jako pirátského softwaru.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama