Nintendo zakázalo Steamu vydat Wii emulátor Dolphin
i Zdroj: Nintendo
Novinka Nintendo zakázalo Steamu vydat Wii emulátor Dolphin

Nintendo zakázalo Steamu vydat Wii emulátor Dolphin

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

27. 5. 2023 12:18

Vývojáři opensource emulátoru konzolí Nintendo Wii a GameCube s názvem Dolphin oznámili, že nástroj nevyjde na Steamu, respektive bylo vydání odloženo na neurčito. Za provozovatelem Steamu, společností Valve, totiž přišlo samo Nintendo a vyžádalo si zákaz.

Reklama

  • Nintendo si vyžádalo stažení emulátoru Dolphin z nabídky Steamu
  • Uvidí se, jestli dojde na soudní spor, který by mohl změnit precedens v USA

Autoři emulátoru se na konci března pochlubili fanouškům s tím, že jejich náročný vývoj spěje ke konci a emulátor bude dostupný uživatelům Steamu. Koncem května ale právnímu oddělení Valve dorazila stížnost od zástupců Nintenda. 

"Protože emulátor Dolphin porušuje práva společnosti Nintendo v souvislosti s duševním vlastnictví, mimo jiné práva podle ustanovení zákona Digital Millennium Copyright Act (DMCA) proti obcházení a obchodování s autorskými právy (17 U.S.C. § 1201), upozorňujeme vás tímto na vaši povinnost odstranit nabídku emulátoru Dolphin z obchodu služby Steam," stojí v dokumentu. Podle magazínu PCGamer Valve jen předává stížnost a autoři emulátoru se mohou buďto odvolat a dokázat, že jejich software podmínky neporušuje, nebo emulátor odstranit a nenabízet ho.

V případě odvolání pak může Nintendo sáhnout po žalobě. PCGamer připomíná, že by případný soudní spor mohl být velmi významný pro současnost i budoucnost komunity emulování ve Spojených státech. V případě vítězství Nintenda by byli autoři emulátorů ve velmi závažných problémech, v opačném případě by dostali do rukou velmi silný precedens, který by jim rozvázal ruce. 

Zatím ale není jasné, jak budou autoři Dolphin dále pokračovat. Je samotné Nintendo nekontaktovalo a bez změn tak zůstává třeba stránka na GitHubu. V minulosti už proti emulátorům protestovala společnost Sony, ve sporu s programy Bleem a Connectix soud dal za pravdu žalovaným. Nintendo to ale může vlastním případem změnit.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama