Microsoft si hraje s AI. Má nástroj, který v Minecraftu na povel postaví cokoliv na základě popisu
i Zdroj: Mojang / Microsoft
Minecraft Novinka Microsoft si hraje s AI. Má nástroj, který v Minecraftu na povel postaví cokoliv na základě popisu

Microsoft si hraje s AI. Má nástroj, který v Minecraftu na povel postaví cokoliv na základě popisu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 2. 2023 16:36

Byznysový a politický magazín Semafor (neplést s pražským divadlem) oznámil, že Microsoft svým zaměstnancům představil velmi zajímavou technologii postavenou na AI a strojovém učení. Ta údajně dokáže na povel postavit v Minecraftu prakticky cokoliv.

Reklama

  • Microsoft si prý interně hraje s AI nástrojem, který v Minecraftu staví, co mu textem řeknete
  • Nejde o nic veřejného, poslouží jako základ pro další vývoj strojového učení

Zpráva upozorňuje na to, že by měl nástroj stát na nejmodernějších poznatcích v AI, i když zároveň nepoužívá technologie Prometheus (na kterém běží nové služby Bingu, vyvinuté společně s firmou OpenAI).

Jednoduše řečeno by měl uživatel nástroji říct, co chce v Minecraftu postavit a pak jen sledovat, jak se před jeho očima tvoří struktura. Asi není třeba připomínat, že jde o mimořádně složitý úkol, protože má fungování Minecraftu jisté zákonitosti a výrobky z bloků musí někdy velmi kreativními způsoby napodobovat skutečné stavby.

Reed Albergotti ze Semaforu připomíná, že se o využití podobných technologií v prostředí Minecraftu pokoušely různé skupiny už dříve. Výsledky ale nikdy nebyly úplně přesvědčivé. Například OpenAI dokázala na matici 70 tisíc hodin letsplayů naučit umělou inteligenci vyrábět předměty nebo základní bloky. Komplikovanější stavby ale zatím byly nad síly strojového učení.

Tvůrci High On Life si závěr vývoje usnadnili nasazením umělé inteligence. Stala se původcem podivného umění i části dabingu
i Zdroj: Squanch Games

Tvůrci High On Life si závěr vývoje usnadnili nasazením umělé inteligence. Stala se původcem podivného umění i části dabingu

Na popud otázek hráčů High on Life se oficiálně potvrdilo, že titul využil netradičních prvků umělé inteligence. Debut…

17. 12. 2022 09:40

Novinka nicméně minimálně prozatím zůstane jen interním nástrojem a experimentem. Nebude tedy v žádné podobě vycházet oficiálně a určitě nebude součástí samotného Minecraftu. Spíše bude sloužit jako odrazový můstek pro další vývoj technologií (nejen) generativních umělých inteligencí. Albergotti vypichuje, že se zároveň Microsoft může opřít o astronomický výpočetní výkon své cloudové platformy Azure. Pomalu se tedy stává významným tahounem technologického vývoje AI.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama