Meta představila herní umělou inteligenci "na úrovni člověka". Je schopná hrát deskovku Diplomacy
i Zdroj: Tom Page / Flickr
Novinka Meta představila herní umělou inteligenci "na úrovni člověka". Je schopná hrát deskovku Diplomacy

Meta představila herní umělou inteligenci "na úrovni člověka". Je schopná hrát deskovku Diplomacy

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

23. 11. 2022 08:57

Společnost Meta, dříve známá pod názvem Facebook, se pochlubila dalším technologickým úspěchem. Ukázala totiž umělou inteligenci CICERO, která je dle slov firmy schopna u společenské hry “přemýšlet” na úrovni člověka. Důkazem je výkon ve hře Diplomacy, založené čistě a jen na… diplomacii.

Reklama

  • Meta představila AI CICERO
  • Ta je prý schopna hrát Diplomacy, deskovku založenou na komunikaci, “na úrovni člověka”

V deskovce z padesátých let totiž výsledky neurčují hody kostkou nebo sofistikované pohyby figurkami, ale jednání a smlouvání hráčů. Počítače se tedy v tomto případě nemůžou opřít o klasické strategie a modely, jako je tomu třeba u šachů nebo Go.

CICERO dle Meta pracuje na dvou úrovních. Jedna z nich se snaží analyzovat průběh a stav hry, ta druhá zase komunikaci s ostatními živými hráči tak, aby si obě strany správně porozuměly. Údajný světový šampion v Diplomacy Andrew Goff tvrdí, že má CICERO výhodu v maximálně chladném přístupu. Živí hráči se totiž obvykle (celkem logicky) nechávají ovlivnit emocemi a jednají třeba v rámci pomsty nebo naopak v průběhu hry vyměknou. Umělá inteligence má prý postupovat velmi metodicky, ale zároveň neděsit a nefrustrovat ostatní.

To zároveň znamená, že AI ani zdaleka není perfektní. Samotná Meta přiznává, že je občas v jednání značně nekonzistentní, protiřečí si, a svým perfekcionistickým přístupem si často sama komplikuje strategii.

V praxi samozřejmě není cílem Mety ovládnout svět obskurní deskové hry, ale dále rozvíjet technologie generování řeči a textu. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama