kind-of-bloop-8bitova-pocta-milesi-davisovi
Novinka Kind of Bloop: 8bitová pocta Milesi Davisovi

Kind of Bloop: 8bitová pocta Milesi Davisovi

Marek Král

Marek Král

2. 10. 2009 10:21
Reklama

Už dlouho jsme tu neměli žádný nezávislý hudební projekt, tak si to dnes vynahradíme. Ačkoli, tento projekt není až tak úplně nezávislý.

Andy Baio z Portlandu si tak trochu splnil sen. Je to jazzový, bluesový, do černošské hudby nadšený chlapík, kterému voní i videohry. A protože žije na světě taky už nějaký pátek, rád si připomíná éru 8bitů. A tak, při jednom takovém vzpomínání u ranní kávy a rozpálené cigarety, dostal Andy nápad. Jaké by to bylo, slyšet jazzové mistry na Nintendu? John Coltrane na Commodoru a Charles Mingus na Amize? Andy vyskočil od stolu a dal se do pátrání. Na Síti byl schopný nalézt akorát čtyři jazzové covery v čiptónu – ast0rovu verzi Coltranovy Giant Steps a Confirmation od Charlieho Parkera, vlastní cover verzi Giant Steps od Sergeeoa, a Bunovu verzi Coltraneovy My Favorite Things. Baio se zkontaktoval s ast0rem a Sergeeoem, rovněž s trojicí čiptónových hvězd a to s – Virtem, Shnabubulou a Disasterpeacem (pokud se alespoň trošičku pohybujete v alternativním světě elektronické hudby a herních hudebních coverů, je vám jasné, o jakých kalibrech se tu píše) a nastínil jim svůj záměr. Slovo dalo slovo a deska Kind of Bloop byla na cestě; pocta Milesi Davisovi a jeho desce Kind of Blue jakbysmet.

Tím ale veškerá sranda neskončila. Pro Andyho to byl vůbec první projekt, na který si musel zakoupit práva (Miles Davis prostě není zadarmo). Také bylo zapotřebí dát o nové desce někde vědět. Vybírat za ni symbolickou částku, aby mohl zaopatřit práva, rovněž aby z desky kápl nějaký grošák hudebníkům do kapsy a pak také, aby se zaplatila výroba CD alba a jeho distribuce. Vzhledem k tomu, že Andy Baio je jedním ze zakladatelů serveru Kickstarter, který nakopává – doslova – nové alternativní projekty, a poskytuje jim tak zajímavou reklamu, zkusil to logicky tam. Předsevzal si, že se na desce vybere 2 tisíce dolarů. Rozhodně ale nepočítal s tím, že ony 2 tisíce vybere během čtyř hodin a že bude projekt natolik úspěšný, že se do dnešního dne vyšplhá na 8.648 babek.

Zájemce o to, jak to zní, přesměruji na oficiální stránku s preview ukázkami. Deska je nabízena za 5 dolarů a to jak ve formátu MP3, tak v ještě čistším formátu FLAC. Možnost zakoupit CD s cover chiptune hity je momentálně N/A, poněvadž už se všechna cdčka vyprodala.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama