Ikonická znělka ze Super Mario Bros. byla jako první herní skladba zařazena do registru významných nahrávek USA
i Zdroj: Nintendo
Novinka Ikonická znělka ze Super Mario Bros. byla jako první herní skladba zařazena do registru významných nahrávek USA

Ikonická znělka ze Super Mario Bros. byla jako první herní skladba zařazena do registru významných nahrávek USA

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

13. 4. 2023 13:54

Národní knihovna Spojených států, Knihovna Kongresu, zařadila do svého seznamu kulturně významných nahrávek první výtvor spojený s počítačovými hrami. Jde o znělku klasické série Super Mario Bros. skladatele Kódžiho Konda.

Reklama

  • Znělka Super Mario Bros. byla zařazena do seznamu kulturně významných nahrávek Spojených států amerických (i když jde o japonský výtvor)

Konkrétně jde o senznam National Recording Registry, do kterého každý rok knihovna Kongresu zařazuje významné nahrávky a hudební skladby související s kulturním odkazem, historií nebo společenským životem ve Spojených státech amerických. Vznikl v roce 20020 v rámci snahy o zachování kulturního dědictví. Hlavní knihovník Kongresu tak pravidelně vybírá členy komise, která následně na základě doporučení občanů vybírá z nominovaných nahrávek.

Součástí je samozřejmě celá řada ikonických hudebních skladeb, namátkou Livin' la Vida Loca od Rickyho Martina nebo The Joshua Tree kapely U2. Mezi další ikonické nahrávky ale patří třeba záznam legendárního projevu bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga, kopie vysílání newyorského rádia WNYC během teroristických útoků 11. září nebo epizoda podcastu WTF with Marc Maron s hercem Robinem Williamsem.

Americkou historii nyní společně s tím tvoří i legendární melodie z herní série. Ta poprvé zazněla v roce 1985, přičemž požadavkem registru je, aby skladba byla starší 10 let. 

Mezi další letošní přírůstky můžeme zařadit například Sherry od The Four Seasons, Imagine Johna Lennona, Stairway to Heaven od Led Zeppelin, Take Me Home, Country Roads Johna Denvera nebo elektronický megahit Sweet Dreams (Are Made of This) kapely Eurythmics. Každý rok do seznamu přibyde celkem 25 nahrávek.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama