Recenze Super Mario Bros. se nemůžou shodnout, jestli jde o fantastický, nebo velmi špatný film
i Zdroj: Nintendo, Universal / oficiální press kit
Novinka Recenze Super Mario Bros. se nemůžou shodnout, jestli jde o fantastický, nebo velmi špatný film

Recenze Super Mario Bros. se nemůžou shodnout, jestli jde o fantastický, nebo velmi špatný film

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

6. 4. 2023 10:40

Právě dnes do kin oficiálně míří filmová adaptace dobrodružství kníratého instalatéra Maria, jeho bratra Luigiho, princezny Peach a dalších parťáků ze světa asi nejhodnotnější značky Nintenda. Už včera a předevčírem ale film viděla řada diváků včetně novinářů. První recenze jsou až překvapivě rozporuplné.

Reklama

  • Filmoví Super Mario Bros. dělí kritiky
  • Někteří jsou nadšení, jiní velmi zklamaní

Já jsem ve svém textu byl nadšený, a rozhodně nejsem sám. Film velmi potěšil i kolegy na české mediální scéně včetně Games, Vortexu a Bonuswebu. Pozitivně se pak k němu staví i další zahraniční recenzenti. 

Recenze – Super Mario Bros. je asi nejlepší herní film
i Zdroj: Universal

Recenze – Super Mario Bros. je asi nejlepší herní film

To by v tom byl čert, abych recenzi filmu podle herní předlohy neotevíral obligátní zmínkou o tom, jak jsou podobně laděné…

4. 4. 2023 17:40

Spokojený byl Tom Jorgensen z IGN“Společnosti Illumination a Nintendo si daly za cíl přinést film o Mariovi, který by si mohl užít každý a ve kterém by se mohl ztratit každý, kdo alespoň trochu zná hry - a to se jim bezesporu podařilo v obou směrech,” argumentuje.

 “Od kýčovité nostalgie až po dechberoucí a nápaditou vizuální stránku je nový film Mario od studia Universal vším, čím by adaptace videohry měla být,” libuje si Charles Pulliam-Moore z magazínu The Verge, a Super Mario Bros. označuje za “nový zlatý standard herních filmů”.

Kritika se většinou snáší na slabší scénář a nepříliš šťastné rozhodnutí na zhruba polovinu filmu ústřední dvojici bratrů rozdělit. Jiní recenzenti jsou ale kritičtější i k dalším prvkům adaptace.

“Film Super Mario Bros. příliš často působí, jako by si chtěl jen odškrtnout úkoly a zabrnkat na divákovu nostalgii. To znamená, že film je sérií Easter Eggů, která hledá příběh. Mario v jednu chvíli létá v obleku Tanooki, aniž by k tomu měl jiný důvod než ten, že je mu předhozen slavný power-up; zazní povinný vtip o tom, že "naše princezna" je "v jiném zámku"; a všichni hrdinové v jednu chvíli závodí na motokárách na Rainbow Road,” stěžuje si Paul Attard ze Slant, podle kterého film nemá čím zaujmout a především prakticky nemá důvod existovat v rámci značky.

“Protože se příběh nikdy neodchyluje od své přímočaré struktury. Protože postavy, s výjimkou Maria, jsou ploché bez smysluplného vývoje. A také proto, že se film po celou dobu překonává ve snaze zapracovat co nejvíce vtipů, prostředí a odkazů, aby příběh natáhl do délky dostatečné k tomu, aby se dal nazvat filmem,” vyjmenovává Germain Lussier z Gizmodo důvody, proč podle něj jde o velké zklamání.

Výsledkem je průměrné hodnocení 53 % na agregátoru RottenTomatoes. Naopak průměrné hodnocení na Česko-Slovenské filmové databázi je zatím extrémně vysokých 90 %.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama