Hráč Football Manageru trénuje prvoligový francouzský klub. Slaví úspěchy, přemohl i Messiho PSG
i Zdroj: SEGA / FM 23 press kit
Kuriozity Novinka Hráč Football Manageru trénuje prvoligový francouzský klub. Slaví úspěchy, přemohl i Messiho PSG

Hráč Football Manageru trénuje prvoligový francouzský klub. Slaví úspěchy, přemohl i Messiho PSG

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

1. 2. 2023 20:12 1

Na vrcholné úrovni francouzského ligového fotbalu se píše téměř neuvěřitelná pohádka, která má navíc výrazně herní souvislosti. Trenérem klubu Stade Reims z francouzské Remeše je totiž teprve třicetiletý Will Still. Nejmladší kouč v nejlepších pěti soutěžích Evropy zatím překvapuje všechny, i sebe samotného. Většinu trenérských schopností přitom dle svých slov získal hraním Football Manageru.

Reklama

  • Francouzskému ligovému týmu Stade Reims velí třicetiletý Will Still
  • Ten opakovaně vzpomíná, že strávil ohromné množství času u Football Managera
  • Hra mu dost možná pomohla ve vývoji, v profesionálním fotbale totiž žádné zkušenosti nečerpal a rovnou se vrhl do trénování
  • Zatím ani nemá trenérskou licenci, klub tak za něj platí pokuty. Má ale výborné výsledky

Na nesmírně zajímavý příběh upozornil magazín Livesport. Will Still se narodil v Belgii do anglické rodiny, a zde také nějakou dobu zkoušel proniknout mezi fotbalovou elitu jako hráč. Na hřišti ale příliš neprorazil, a tak ještě před dovršením dospělosti vyzkoušel práci zpoza lajny. Začal jako trenér mládeže v anglickém Prestonu, především ale veškerý volný čas trávil u Football Managera, na kterém byl dle svých slov naprosto závislý, a občas ani v noci nespal.

I na základě těchto taktických zkušeností se pak vrátil do rodné Belgie a začal pracovat jako videoanalytik pro svůj dětský klub Sint-Truiden. Po postupu do první ligy si jej vyhlédl známější Standard Lutych, odkud byl ale posléze vyhozen. Zkušenosti dál získával v Lierse a Beerschotu, až ho nakonec práce v Belgii unavila a přesunul se do Francie, konkrétně právě do Remeše. Odtamtud se ještě na čas přesunul zpátky do Lutychu, v roce 2022 už ale zase pomáhal hlavnímu trenérovi Reims.

Shodou bláznivých okolností dostal po prvních dvou měsících aktuální sezóny dosavadní trenér vyhazov, a Still se tak ve 30 letech mohl stát hlavním trenérem prvoligového týmu, který pravidelně soupeří s PSG, Olympique Marseille a dalšími věhlasnými kluby.

Příběh má ale celou řadu dalších úžasných vlastností. Still zatím na lavičce neprohrál, alespoň ne v soutěžních zápasech, kde si drží dvanáctizápasovou neporazitelnost. O body obral i zmíněné PSG s Messim a Mbappém díky remíze. Jen těsně před Vánoci byly nad jeho síly Lens, ale naštěstí šlo o přátelák.

Still úspěšně koučuje navzdory tomu, že nikdy nehrál fotbal na vysoké úrovni, je mu teprve 30 a spoustu času trávil hraním Football Managera. Kuriózní je také to, že zatím ani nemá potřebnou trenérskou licenci. Klub tak za každý jeho odvelený zápas platí pokutu ve výši více než půl milionu korun. Vzhledem k bilanci šesti výher a šesti remíz se ale stále bohatě vyplácí.

V době psaní těchto řádků Remeš hraje remízu s Lorientem, tak doufejme, že Still svou sérii neproher ještě prodlouží. Aktualizace: Remeš vyhrála 4:2, takže si Still připsal další výhru.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama