herni-prumysl-v-cr-sr-ma-svou-asociaci
Novinka Herní průmysl v ČR/SR má svou asociaci

Herní průmysl v ČR/SR má svou asociaci

sleepless.

sleepless.

8. 6. 2010 10:56 13
Reklama

Po měsících příprav dnes svou existenci oficiálně ohlásilaAsociace herního průmyslu ČR a SR, občanské sdružení, které dle tiskové zprávy „sdružuje největší společnosti z řad importérů a distributorů interaktivního softwaru působící v České republice a na Slovensku“. Jmenovitě se jedná o čtveřici Sony, Conquest, EA Czech a Microsoft, tedy tuzemské pobočky velkých zahraničních firem a zároveň i nejvýznamnějších hráčů v oblasti herního průmyslu obecně.

Přeneseně by se dalo říci, že česká herní scéna konečně setřásla hluboký středověk a nakročila směle do období páry, které by mohlo být ozdobeno rozvojem a pokrokem, jaký s sebou snaha o organizaci a zavedení řádu obvykle přináší. Začátky AHP (oficiální zkratka) budou logicky spíše skromnější, zaměřené na poskytování základních informací médiím a na osvětové aktivity směrem k veřejnosti (rating, historie, žánrové rozdělení), která dle slov viceprezidenta AHP Martina Bacha pojímá hry, na rozdíl od filmů a hudby, stále jako okrajovou zábavu.

Do budoucna by se AHP chtěla/měla etablovat na pozici organizace, která sjednotí doposud roztříštěné aktivity jednotlivých subjektů herního průmyslu a bude je zastupovat a prosazovat jednotným hlasem jejich zájmy ve styku s veřejností i politickou reprezentací.

Úspěch tohoto cíle samozřejmě závisí na růstu členské základny AHP, která sice v současné době sdružuje hlavní hráče na trhu, ale teprve čeká, až a jestli vůbec se k celé iniciativě připojí i menší firmy, které by z členství v AHP měly těžit v prvé řadě.

Krom jiného lze od AHP do budoucna očekávat organizování a zveřejňování studií a průzkumů, které by měly odhalit specifika tuzemského trhu a herních návyků nejenom prodejcům, vývojářům a distributorům, ale i laické a odborné veřejnosti. Počítá se také s aktivním zapojením v řešení řady palčivých problémů (ratingové systémy v ČR a SR, pirátství) a s prezentováním her jako nedílnou součástí kultury, například prostřednictvím různých akcí, ať už přístupných veřejnosti, nebo pouze novinářům.

V neposlední řadě s sebou zahájení činnosti AHP přináší tolik potřebná data a čísla, která jasně vypovídají o stavu herního průmyslu u nás. Veřejnost se tak konečně dozví, kolik financí se prodeji her v ČR vlastně točí a do budoucna se snad po vzoru ELSP/ GFK Chart-Track budeme pravidelně dozvídat také informace o nejprodávanějších titulech za dané období. GFK tyto informace samozřejmě má, ale nedovoluje je nikomu zveřejňovat ani v maximálně zjednodušené formě, tak jak je zvykem na jiných evropských trzích.

Veškeré další informace o AHP, cílech a aktivitách tohoto sdružení najdete na oficiální stránce http://www.herniasociace.cz/.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama