GDC 15: Šmak ožil ve VR demu od Weta
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka GDC 15: Šmak ožil ve VR demu od Weta

GDC 15: Šmak ožil ve VR demu od Weta

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

5. 3. 2015 16:17 2
Reklama

Pokud se filmový průmysl změní příchodem některého ze zařízení pro virtuální realitu, možná se bude vzpomínat na letošní konferenci GDC jako na tu, kde se novodobé dějiny začaly odvíjet. Mistři filmových triků a CGI animace - Weta Digital - se totiž skamarádili s vývojáři a inženýry Epic Games a zapracovali na krátkém demu pro Oculus Rift. Jde o scénu ze druhého dílu filmového Hobita, kdy se coby hobit ocitáte v pokladnici trpaslíků, kde sídlí drak Šmak.

Ředitel Weta Digital, Alisdair Coull, potvrdil, že celý projekt je testem a prozkoumáváním technologických možností, na jehož konci může i nemusí vzniknout něco většího. Vztah s Epic Games a možnost využívat jejich Unreal Engine 4 pak popisuje jako šťastnou náhodou, která dává smysl.

Grafici Weta Digital totiž mohli použít assety z filmu a poměrně jednoduše tak vytvořit jednu z nejlepších dosavadních ukázek pro Oculus Rift. Novináři, kteří měli možnost ukázku vidět, jsou nadšení z jednotlivých scén, plynulosti animace, detailů i z 90snímkové frekvenci obrazu.

„Bylo velice zajímavé sledovat, co [během výroby dema] fungovalo a co ne,“ řekl Coull a vzpomínal, jak nudně vypadala animace na monitoru. V momentě, kdy se na ni však podívali pomocí Oculus Rift, vše do sebe podle Coullových slov zapadlo a výsledek stál za to. Na druhou stranu však zcela otevřeně přiznává, že nemohli použít klasické filmové techniky - důvodem je prostý fakt, že se z diváka stává hráč, ten, kdo scénu sám ovládá.

Z pohledu zakladatele Epicu Tima Sweeneyho jde o hlavní důvod, proč i ostatní subjekty, snažící se využít technologii virtuální reality, budou i nadále používat spíše grafické enginy jako je Unreal Engine a nikoliv prověřené postupy filmařů.

Do značné míry může jít o jisté omezení, technický ředitel Epicu Kim Libreri však zastává myšlenku, že se obě odvětví - herní a filmové - už do pěti let unifikují a vztahy, podobné tomu mezi Epic Games a Weta Digital, budou stále častější a přirozenější. Hry však budou muset překonat celou řadu problémů a překážek, jako je nutnost najít řešení pro renderování grafických assetů v opravdu velkém rozlišení. Současná generace konzolí to nemá šanci zvládnout kvůli nedostatečnému výkonu a ve výsledku budou při porovnání herního a filmového zážitku znát rozdíly. „Většině lidí by ale měl stačit fakt, že je zážitek interaktivní,“ uzavírá Libreri.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama