Forspoken po vlažných recenzích nedosáhl očekávání Square Enix. Dobře si podle něj nevedly ani další vydané tituly
i Zdroj: Square Enix
Forspoken Novinka Forspoken po vlažných recenzích nedosáhl očekávání Square Enix. Dobře si podle něj nevedly ani další vydané tituly

Forspoken po vlažných recenzích nedosáhl očekávání Square Enix. Dobře si podle něj nevedly ani další vydané tituly

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

12. 3. 2023 09:20

Zpráva, která zřejmě po přijetí hry nikoho nepřekvapí, ale přesto je ji třeba říci: Square Enix nyní již otevřeně přiznává, že startovní prodeje hry Forspoken nedosáhli cílů společnosti. Skutečnost, že se hře nedařilo, byla pochopitelně rozpoznatelná i dříve. Jak bylo totiž nad rámec recenzí oznámeno koncem února, studio Luminous Productions, které hru vytvořilo, bude průběhem května plně rozpuštěno do zbytku Square Enix, čímž efektivně přestane existovat.

Reklama

  • Square Enix přiznává, že prodeje Forspoken nevedly ke spokojenosti firmy
  • Podobně kriticky se prezident společnosti vyjádřil k mnoha dalším titulům
  • Za kritický označují fiskální rok 2024

Postoj Square Enix k přijetí hry se objevil na její nejnovějším brífinku ze začátku února, kde stávající firemní prezident Josuke Macuda sdělil nepříjemnou zprávu přítomným investorům. Prezident zde (pro nás v anglickém přepisu nicméně až nyní) uvedl, že prodeje byly v době vydání velice "neuspokojivé" a též provázené rozporuplnými recenzemi mnoha herních publikací.

Hra však podle něj získala i pozitivní reakce, což reflektují i nadprůměrná skóre na Metacriticu (63 bodů ze 100 pro PS5 a 64 bodů ze 100 pro PC). Za styčné plochy označuje především akční prvky, které byly chváleny nejen v recenzích magazínů, ale i hráčů. V jeho pohledu může jde zejména o velmi zábavný parkour a podobu magických schopností, které dle něj mohou přispět i ke zlepšení dalších her od Square Enix.

I přesto však zůstává skeptik, když přijde na prodeje a výdělek společnosti. Firma podle něj totiž čelí reálnému riziku, že se za tento fiskální rok zaznamená citelný pokles příjmů, což je o to větší problém, jelikož investorům slíbila, že právě tento rok položí základy nové éry společnosti. 

„Prohlásil jsem, že fiskální rok 2023 označujeme za rok, v němž položíme základy, které nám umožní dosáhnout našich střednědobých cílů, ale že přesto hodláme usilovat o meziroční růst tržeb a zisku," uvedl hlavní účetní společnosti Square Enix. „Ve světle současných podmínek však musím přiznat, že to nebude snadné.

Luminous Productions se spojí se společností Square Enix. Rozšíření pro Forspoken vyjde v létě
i Zdroj: Square Enix / Forspoken press kit

Luminous Productions se spojí se společností Square Enix. Rozšíření pro Forspoken vyjde v létě

Studio Luminous Productions se spojí se Square Enix, k fúzi dojde 1. května. Vývojáři do té doby chtějí zapracovat na…

28. 2. 2023 12:23

Jak dále uvádí Eurogamer ve svém zpracování této informace, problémy nebyly limitovány jen na Forspoken, ale i další tituly. Matsuda ve stejné finanční zprávě zmínil totiž i to, že vedle AAA her bylo za poslední rok méně úspěšných i mnoho menších titulů. Od března 2022 Square Enix přitom na trh přivedlo:


Babylon's Fall, Strange of Paradise: Final Fantasy Origin, Chrono Chross: The Radical Dreamers Edition, The Centennial Case: A Shijima Story, Live a Live, Various Daylife, Voice of Cards: The Beasts of Burden, The Diofield Chronicle, Valkyrie Elysium, Vakyrie Profile: Star Ocean: Vakyrie: Lenneth, Star Ocean: The Divine Force, Harvestella, Tactics Ogre: Reborn, Romancing Saga, Crisis Core: Final Fantasy 7 Reunion, Forspoken, Theatrythm Final Bar Line, Octopath Traveller 2 a Paranormasight: The Seven Mysteries of Honjo.


Na celé věci je pro běžného hráče zřejmě nejzajímavější asi to, že si firma i přes nepříznivé události před investory i nadále věří. Plány pro fiskální rok 2024 jsou totiž podle nich i dále slibné, a to včetně přípravy titulů, které firma ještě ani tolik neukázala či neoznámila. Kromě toho jsou přesvědčeni, že pomoci firmě může i restrukturace. Podle současné informace by generální změny, které Square Enix provádí na poli své divize pro vývoj i vydávání, měly být totiž z většiny dokončeny právě během zbývajícího fiskálu 2023, což prý dále pomůže dosažení cílů firmy.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama