Dyson představil headset se zabudovaným čištěním vzduchu
i Zdroj: Dyson
Novinka Dyson představil headset se zabudovaným čištěním vzduchu

Dyson představil headset se zabudovaným čištěním vzduchu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

30. 3. 2022 12:50

Výrobce prémiových “čistících” spotřebičů Dyson představil svůj zatím asi nejkurióznější produkt. Připravuje bezdrátová sluchátka Zone se zabudovaným čističem vzduchu. Myšlenkou je, že kromě perfektního zvuku zároveň sluchátka uživateli i zpříjemní dýchání. Produkt mohl vyzkoušet například redaktor magazínu Verge.

Reklama

  • Výrobce spotřebičů Dyson představil svá první sluchátka
  • Zone nabídnou čištění vzduchu

Na trh by měl bizarní výrobek zamířit na podzim a zatím není známa pořizovací cena. Lze ale předpokládat, že nepůjde o nic levného.

Cílem použití headsetu jsou velkoměsta, kde dochází k vysokému znečištění vzduchu. I když to Dyson přímo nezmiňuje, jde například o asijské metropole, kde je smog dlouhodobě obrovský problém a komplikuje život místním obyvatelům. Do těla sluchátek, především do opravdu divoce vypadajícího náhubku, zabudoval zmenšenou verzi své vlastní technologii čističky vzduchu. Sluchátka skrz náušníky nasávají vzduch prostřednictvím malých kompresorů a soustava filtrů je dopravuje k ústům uživatele. Náhubek nicméně nepřiléhá k tváři, funguje spíše jako jakýsi chránič obličeje. Celý systém nicméně funguje jako nástavec připevněný magnety, divočinu lze tedy odepnout a výrobek používat jako klasická sluchátka.

Pro testování výrobce vytvořit figurínu s mechanismem simulujícím fungování lidských plic
i Zdroj: Dyson
Pro testování výrobce vytvořit figurínu s mechanismem simulujícím fungování lidských plic

Nechybí ani chytré technologie. Verge mluví například o akcelerometru, který monitoruje pohyb uživatele. V případě vyšší fyzické aktivity pak filtrace napumpuje větší objem vzduchu. Skrze spojení s aplikací Dyson je také možné čerpat informace o aktuální kvalitě dýchaného vzduchu. Filtry prý nelze regenerovat a v závislosti na míře znečištění oblasti použití by měly být vyměněny zhruba jednou za rok.

K samotnému zvuku toho zatím moc nevíme. Headset nabídne aktivní i pasivní potlačení hluku. Aktivní potlačení má několik režimů, které se navíc automaticky mění v závislosti na použití masky. Pokud je nasazena (a tím pádem filtruje dýchaný vzduch), sluchátka plně izolují vnější prostředí. Pokud ale masku uživatel sklopí, například aby si s někým promluvil, sluchátka se samy přepnou do propustného konverzačního režimu.

Dyson představil headset se zabudovaným čištěním vzduchu
i Zdroj: Dyson

Redaktor Verge, který měl příležitost vyzkoušet jeden z prototypů, měl z novinky rozporuplný dojem. Primární účel (filtrace vzduchu a přehrávání hudby) prý sluchátka plní dobře, i když je mohl vyzkoušet jen v uzavřené a tiché místnosti, na praktický test v hlučném a špinavém městě si tedy budeme muset počkat. Problémem je ale, celkem očekávaně, vysoká hmotnost. I přes snahu výrobce je prý headset opravdu těžký. Navíc je při nošení slyšet vrčení kompresorů nasávajících vzduch.

Hráčům by mohly sluchátka například zpříjemnit mobilní zábavu v hromadné dopravě, případně o něco zkvalitnit hraní AR titulů jako je Pokémon Go.

Jsme zvědaví, jakou cenu pro tento bizarní produkt výrobce nastaví. Máte o futuristická sluchátka zájem, nebo vám jejich využití v českých metropolích přijde bezpředmětné?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama