Dle obsáhlé reportáže Kotaku má Nintendo problém se sexuálním obtěžováním a diskriminací žen
i Zdroj: Nintendo
Novinka Dle obsáhlé reportáže Kotaku má Nintendo problém se sexuálním obtěžováním a diskriminací žen

Dle obsáhlé reportáže Kotaku má Nintendo problém se sexuálním obtěžováním a diskriminací žen

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

17. 8. 2022 10:56 3

Magazín Kotaku zveřejnil výsledek několikaměsíční rešerše a rozhovorů s bývalými i současnými kontraktory a zaměstnanci Nintenda. Zjištění poukazují na to, že i v Nintendo of America panují velmi toxické a nerovné podmínky znevýhodňující a diskriminující ženy, obzvláště pak ty minoritní sexuální orientace. Nejhorší má být situace v oddělení testerů, kde pracují kontraktoři zaměstnaní skrze agenturu Aerotek.

Reklama

  • Dle rozsáhlé reportáže Kotaku má Nintendo of America problémy s firemní kulturou vůči ženám
  • Nejhorší je situace u externistek v oblasti testingu
  • Obvinění hovoří o diskriminaci i sexuálním obtěžování

Zdroje Kotaku mluví o pokřivených poměrech ve firmě, kde ženy tvoří zhruba deset procent externích zaměstnanců a jen výjimečně se dočkají smlouvy přímo s Nintendem. Většinu pracovní síly v testingu zařizovala firma Aerotek, mezi kontraktory ale panovaly velmi nerovné finanční podmínky. Jedna z vyslechnutých testerek například po devíti letech práce pro firmu brala nižší hodinový plat, než níže postavení mužští testeři a i přes několikatýdenní snažení dokázala svou odměnu zvýšit jen mírně. V jiných firmách přitom dostávala na stejné pozici nabídky s dvojnásobným platem.  Ze všech svědectví pak vychází, že poměry ve firmě a možnosti kariérního postupu silně závisely na interních kontaktech a blízkých vztazích s manažery. Dle jednoho z bývalých testerů měli muži výrazně větší šanci pro kariérní postup, obzvlášť když se kamarádili s nadřízenými a sledovali spolu Superbowl.

Ještě závažnějším problémem jsou však případy sexuálního obtěžování na pracovišti. Zaměstnanci agentury byli za údajně velmi časté nevhodné komentáře a narážky trestáni jen mírně. Svědectví mluví o speciálních kurzech pro harašící pracovníky, ty jsou ale označovány za vtip a problémy neřešily. Nevhodné chování navíc často přicházelo přímo ze strany zaměstnanců Nintenda, na které Aerotek neměl žádný vliv. V nejhorších případech se hovoří také o obtěžování ze strany manažerů, kteří rozhodovali o tom, zda budou zaměstnankyně v práci pokračovat.

Útočník měl ale mít velmi dobré vztahy s vedením a vyhrožoval, že dotyčnou v případě nahlášení vyhodí.

Konkrétně se mluví například o Melvinovi Forrestovi, šéfovi oddělení product testingu, který ve firmě pracoval od devadesátých let minimálně do roku 2017. Právě ten rozhodoval o tom, který tester bude pokračovat na dalších projektech, mezi podřízenými ženského pohlaví měl ale údajně příšernou reputaci. Svádění z jeho strany měla zažít prakticky každá a nově přijaté ženy měly být varovány, aby se vůbec nepřibližovaly jeho kanceláři, zatímco Forrest nahlas hodnotil jejich vzhled a hmotnost.  

Bývalý zaměstnanec oddělení Chris Ollis také vzpomíná, že ho během plesu v Seattlu v roce 2010 jeho šéf Eric Bush vyzýval k tomu, aby zjistil, jaké nosí kolegyně spodní prádlo. 

V reportáži se objevuje svědectví o ženě, kterou měl stalkovat výše postavený tester. Vlivem toho zažívala v kanceláři panické ataky a každý den propukala v pláč. Útočník si ale údajně udržoval velmi dobré vztahy s vedením a vyhrožoval, že dotyčnou v případě nahlášení vyhodí. Žena se tak bála proti jeho chování bránit.

Firma společně s Aerotekem zároveň čelí žalobám u federálního úřadu National Labor Relations Board

Ještě horší podmínky mají mít ženy jiné než heterosexuální orientace. Další vyslechnutá pracovnice Kotaku sdělila, že ji společně s její partnerkou firemní dohled napomenul kvůli držení za ruce, což mělo porušovat firemní pravidla o zákazu doteku. Ty ale údajně byly jen výjimečně vymáhány u heterosexuálních párů. 

Dalším příkladem nezdravého vztahu mezi externisty a přímými zaměstnanci Nintendo of America bylo to, že na vánoční večírky firmy byli vpuštěni pouze kontraktoři v doprovodu stálého zaměstnance. 

Problémy Activisionu kritizuje i šéf amerického Nintenda, jsou prý “znepokojující”
i Zdroj: Hrej.cz

Problémy Activisionu kritizuje i šéf amerického Nintenda, jsou prý “znepokojující”

Obvinění prezidenta společnosti Activision Blizzard Bobbyho Koticka, zveřejněná minulý týden v deníku Wall Street Journal,…

23. 11. 2021 12:19

Prezident americké pobočky Nintenda Doug Bowser loni v srpnu v dopise zaměstnancům odsoudil nařčení z podobného chování v Activision Blizzard a na jeho popud se firma zavázala k tomu, že zlepší podmínky a příležitosti ženských zaměstnanců. Firma společně s Aerotekem (nově známým pod názvem Aston Carter) zároveň čelí žalobám u federálního úřadu National Labor Relations Board kvůli údajným vyhazovům zaměstnanců, kteří kritizovali podmínky ve firmě.

Kompletní a podrobnější příběh si můžete přečíst přímo na Kotaku.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama