Disketový orchestr Floppotron přichází s třetí, nejpompéznější generací. Přes 500 disketových mechanik zní fantasticky
i Zdroj: Paweł Zadrożniak
Kuriozity Novinka Disketový orchestr Floppotron přichází s třetí, nejpompéznější generací. Přes 500 disketových mechanik zní fantasticky

Disketový orchestr Floppotron přichází s třetí, nejpompéznější generací. Přes 500 disketových mechanik zní fantasticky

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

16. 6. 2022 13:01

Fanoušci staršího hardwaru, příznivci hudby nebo geekové obecně dost možná znají jméno polského technika Pawła Zadrożniaka, případně alespoň jeho projektu Floppotron. Tento úchvatný “orchestr” různých kusů hardwaru nyní vstupuje do své třetí generace, která je ještě komplikovanější a schopnější než její předchůdci.

Reklama

  • Paweł Zadrożniak představil třetí generaci Floppotronu
  • Jde o velký systém hardwaru hrající hudbu pouze mechanickým pohybem

Poprvé se na YouTube Floppotron objevil v roce 2011, dlouhou dobu pak hudební díla Zadrożniak replikoval na vylepšené druhé verzi, kterou nedávno poslal do důchodu. Fanoušci ale nepředpokládali, že by velmi zručný autor na svůj koníček úplně zanevřel, a měli pravdu. Zadrożniak nyní představil již třetí generaci Floppotronu.

Prinicpem projektu je produkce hudby pouze pomocí mechanických součástí různých kusů počítačového hardwaru. Páteří zůstává soustava disketových jednotek, kterých je tentokrát neuvěřitelných 512. Ty doplňuje ansámbl šestnácti plotnových pevných disků a čtyř skenerů. Skrz poměrně komplikovanou soustavu ovladačů pak jednotlivé součástky vyluzují prostým použitím různé tóny. V závislosti na frekvenci a kombinacích je pak samozřejmě možné výsledný zvuk různým způsobem upravovat a Floppotron dokáže svým charakteristickým způsobem zahrát prakticky jakoukoliv skladbu.

Ikonická je ta úplně původní, tedy Imperial March ze Star Wars. V průběhu času Zadrożniak svým systémem prohnal desítky ikonických skladeb a postupně výrazně zkvalitnil i pojetí videí, ve kterých ukazuje, jak se jednotlivé součástky efektně pohybují. Disky zahrály i soundtrack Tetrisu, Duka Nukema, Megalovanie, nebo legenádrní skladbu Through the Fire and Flames, známou každému pořádnému hráči Guitar Hero.

Třetí generace je navíc skutečně monstrózním výtvorem. Pokřtěna byla příhodně Vjezdem gladiátorů českého skladatele Julia Fučíka. A jsem zvědavý, co všechno nám zahraje v budoucnosti.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama