Condemned: Criminal Origins Článek Condemned: Criminal Origins

Condemned: Criminal Origins

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

31. 1. 2006 23:57 3
Reklama

Majitelé Xboxu 360 si již nějakou dobou můžou užívat této hry, která je jak vidno podle recenzí více než povedenou záležitostí. Monolith si zkrátka se strachem pohrát umí, což dokázali ve své hororové hře F.E.A.R. Tentokrát se však přesuneme z role vojáka elitního komanda do agenta FBI vyšetřujícího mnohdy děsivé případy. Pokud jste milovníky thrillerů a Hannibal Lecter je vaší oblíbenou postavou, určitě si zaškrtněte v kalendáři datum vydání této hry.

S7VEN aneb prostředí jak z filmu

S7VEN, Saw, Vraždy podle Jidáše, Mlčení Jehňátek. Filmy, jejichž atmosféra, ponuře vyhlížející témata a prostředí, v nichž se příběhy odehrávají, se zapsaly do hlav nejednoho filmového diváka a kritika. Sérioví a masoví vrazi jsou stále oblíbeným tématem hollywoodských producentů a režisérů. Tento žánr je však natolik oblíben, že se dostává i do herního prostředí. Tentokrát se namísto klasického hrdiny vžijete do role agenta FBI jménem Ethan Thomas. Vyšetřuje vraždy a je to velice dobrý polda. Nyní však dostane nový případ, který Ethanovi pořádně zamotá život. Ve městě se začíná objevovat čím dál tím víc zavražděných lidí, které mají jedno společné – pachatele. Při jedné pátračce je však Ethanovo jméno pošpiněno a na krk mu je přišita dvojnásobná vražda jeho kolegů. Proto se vydává to tajemných míst a rozjíždí nebezpečnou akci, která by měla zodpovědného šíleného jedince chytit a poslat na doživotí za katr. Práce agenta FBI je jistě těžká, o čemž svědčí i rozhozená psychika hlavní postavy. Ethan bojuje s nočními můrami a nepříjemnými halucinacemi.

Condemned je mnohem vážnější hrou než některé předchozí počiny Monolithu, jako třeba No One Lives Forever. To je dáno i žánrem. Proto se můžete těšit, stejně jako v Xboxové verzi, na temné uličky, do nichž racionálně myslící člověk nevstoupí ani při denním světle a v noci se jim vyhýbá mílovým obloukem. Během vyšetřování a nalézání nových důkazů se však ocitnete i na zdánlivě opuštěných místech. Mezi ně patří například rozestavěné baráky, chudé městské čtvrti, stará nádraží a další nepříliš uspokojivě vypadající prostředí. Autoři si zjevně brali velkou inspiraci ze žánrově podobných snímků, protože není problém navštívit místnost, o jejíž osvětlení se stará problikávající žárovka a zdi jsou posety mnoha bizarními fotkami. Veškeré místnosti jsou naprosto detailně zpracovány, čímž je navozen nepříjemný pocit, který bude svírat váš žaludek po celou dobu hraní. Nejdůležitějším aspektem ve hře je pocit strachu. To byla prvotní myšlenka autorů a jak můžeme potvrdit, strach vás bude doprovázet opravdu všude. Herní doba slibuje až 10 hodin intenzivního hraní pro zkušené pařany, 15 pak pro začátečníky a nováčky.

Střelné zbraně až na druhém místě

Je to možná trochu udivující, ale je to tak. Samozřejmě se dočkáte nějakých těch zbraní, do ruky se vám dostane klasické vybavení agenta FBI – pistole. Později však narazíte i na obligátní brokovnici a pušku. Tímto výčet střelných zbraní končí a můžete se s klidem vrhnout na ty ostatní. Není jimi nic jiného, než veškeré předměty, které naleznete, ať už se jedná o vytrhlé trubky, kusy dřeva s hřebíky na konci, sekery, kladiva. Se sekáčkem na maso si taky užijete hodně zábavy a udělat z útočníka pěkně krvavý biftek rozhodně nebude problém. Veškerá prostředí jsou nadesignová tak, že při zapojení mozku a své fantazie uvidíte jako použitelnou zbraň například nohu od stolu. A věřte, že zabodnutý kus dřeva do hlavy rozhodně radost neudělá ani feťákovi. Dočkáme se i velice užitečných hi-tech vychytávek, ač jste sebelepší agent, nemůžete se vždy spolehnout na svou praxi a instinkt. K vyšetřování vám tedy pomohou mnohé nástroje. Jedná se o digitální fotoaparát, kterým vyfotíte zavražděnou osobu a následovně pošlete fotku na expertízu, odkud poté dostanete další informace. Pomocí ultrafialového světla uvidíte veškeré otisky prstů, plynovým spektrometrem se dozvíte, zda není místnost kontaminovaná nějakým nebezepečným plynem a k nápomoci vám bude i mobilní telefon. K osobní ochraně budete mít i paralyzér.

Vizuální zpracování a AI nepřátel

F.E.A.R. byl po grafické stránce opravdovým skvostem. Výtečné modely postav, skvělé stínování a osvětlení a veškeré shader efekty byly zpracovány na jedničku. Jediným předmětem výtek se staly vesměs prázdné úrovně a nenápaditý level design. To by se naštěstí mělo odbourat v Condemned. Hra tedy běží na stejném, leč vylepšeném enginu jako F.E.A.R., proto se dočkáme detailních textur, realistického zpracování ohně a ještě kvalitnějších modelů oproti konzolové verzi. Jak jsem již zmínil v předchozích odstavcích, veškerá prostředí mají být výtečně provedena a platí to i o modelech postav. Při hraní potkáte různé druhy individuí, která se budou skládat z narkomanů, zlodějů, ale i vrahů a někteří svou podobou rozhodně nepřipomínají zdravě vypadajícího člověka. Hra bude mít jako jedna z prvních implementovaný Havok ve verzi 3.0, který se stará jak o veškerou interaktivitu prostředí, tak i realistické padání nepřátel po smrtelném zásahu.

AI má být velice propracovaná a měla by reagovat na různé podměty. Proto nečekejte, že na vás napřátelé budou nabíhat jak prasata na zabijačku. Daleko radši si seberou předmět, kterým ukončí vaše pátrání a schovají se do rohu, aby vás mohli vzápětí zcela nečekaně poslat na onen svět. Pokud se však kontaktu nevyhnete, očekávejte reálné chování. Nepřátelé si budou vybírat nejlepší možnou cestu, nebude vyjímkou, pokud se budou schovávat a vytvářet si krytí pomocí obráceného stolu. Velikou roli hraje i zvuková složka, ta kromě ponuré doprovodné hudby sází především na celkové ozvučení. Pokud nemáte prostorové reproduktory, možná je ta správná chvíle se po nich poohlédnout.

Vraha dopadneme v březnu

Právě na měsíc březen je stanoveno oficiální datum prodeje. Jak je vidět z našeho preview, Condemned by měl slavit úspěchy i na PC. Navíc se dle nejnovějších informací dočkáme necenzurované verze hry, takže milovníci krve si dozajista přijdou na své. Nyní však nezbývá nic jiného, než čekat. Mezitím si můžete upgradovat svůj počítač, abyste si hru maximálně užili - hardwarová náročnost půjde nejspíše ve šlépějích F.E.A.R. a ten byl na výkon dost chamtivý.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama