Co v roce 2021 čekat od Nintenda?
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Co v roce 2021 čekat od Nintenda?

Co v roce 2021 čekat od Nintenda?

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

21. 1. 2021 14:32

V rámci našeho seriálu “Co čekat od” jsme se zatím podívali na čtyři velké hráče na trhu. Ti slibují zajímavý rok 2021, stále nám však chybí poslední dílek do skládačky letošní vize průmyslu. Japonské Nintendo. To loni zažilo obrovsky úspěšný rok, alespoň v rámci možností. Z koronavirové šlamastyky totiž vyšlo jako jasný vítěz - v naprosto ideální čas vydalo megahit Animal Crossing: New Horizons a řada lidí zaseknutých v nedobrovolném domácím vězení sáhla po relaxu v podobě konzole Switch (nebo Switch Lite). Nintendo tak opět proniklo i k lidem, kteří by se jinak hrám vůbec nevěnovali, nebo hrají jen velmi okrajově.

Reklama

Je samozřejmě otázkou, jak na tento úspěch navázat. V souvislosti s Nintendem ale hovoříme hned o několika velmi pravděpodobných trendech. V následujících odstavcích se tak podíváme jednak na pravděpodobně připravovaný vylepšený Switch, jednak na další využití osvědčených značek. V tomhle oboru je totiž Nintendo naprostým králem.

Noví i staří známí

U Nintenda nejsme zvyklí na výraznou obměnu jmen v nabídce, hráči se naopak mohou vždy spolehnout na to, že během roku dorazí pár pokračování, spin-offů, v poslední době pak hlavně portů, remasterů a remaků nejsilnějších značek. Ani letošek nebude výjimkou, ostatně se můžeme už teď obrátit k několika potvrzeným datům.

Oproti původní hře má rozšiřující příběh nabídnout otevřené lokace po vzoru Super Mario Odyssey.

12. února dorazí Super Mario 3D World + Bowser’s Fury, vylepšený port oceňované plošinovky pro Wii U z roku 2013. Jedna z mála her, které dokázaly zaúřadovat na konzolovém propadáku, se pokusí zaujmout početnou základnu majitelů Switche mimojiné novou kampaní zaměřenou na Bowsera a Bowsera Jr. Oproti původní hře má rozšiřující příběh nabídnout otevřené lokace po vzoru Super Mario Odyssey, port navíc hodlá řešit některé problémy spojené s původním vydáním. Vylepšená má být kamera, rychlost pohybu postav a hráči mohou využít i online multiplayer. 

O pár týdnů později (26. února) bude Nintendo na západ distribuovat Bravely Default 2 od Claytechworks. Možná zajímavějším projektem je ale Monster Hunter Rise, který exkluzivně na Switch dopraví Capcom. Šestý regulérní díl série Monster Hunter chce navázat na obrovský úspěch předchůdce s podtitulem World, který zaujal daleko širší základnu hráčů, než bylo pro značku zvykem. 26. března se tak dočkáme další porce zabíjení obřích potvor. Autoři slibují stejně rozsáhlou nabídku zbraní jako v případě World, stejně tak otevřený svět s o něco vertikálnějším profilem. Pro pohodlnější pohyb doplní oblíbené kočičí společníky Palico ještě psí stvoření Palamute, schopné elegantního překonávání překážek.

 

 

Před pár dny se v digitálním obchodě eShop objevilo demo. I díky použití RE Engine (Resident Evil 7, remake Resident Evil 2) vypadá hra na Switchi až neuvěřitelně, rozhodně patří k těm nejpohlednějším, které hybridní konzole rozběhne. Zájem hráčů byl obrovský, po zveřejnění demoverze jejich nápor částečně položil servery Nintenda. Monster Hunter Rise by se tak mohl stát velkým tahounem letošního lineupu Switche. Tedy na západě, v Japonsku je jeho masivní úspěch prakticky jistý.

Potvrzený je také další příspěvek do početné rodiny her Pokémon. Konkrétně jde o pokračování kultovního, i když do určité míry bizarního Pokémon Snap. New Pokémon Snap přinese 30. dubna nový region Lental, kde se z hráčů stanou fotografové divokých Pokémonů. Zajímavé je, že se druhý díl nenechal zviklat moderními trendy a stále sází na on-rail hratelnost, hráči jsou tedy skutečně zodpovědní jen za objektiv fotoaparátu, musí příšerky zachytit ve správný moment, případně je nalákat pomocí ovoce. Estetickým snímkům má napomoci zmíněný region, který je maximálně fotogenický - tvoří jej řada ostrovů, barevné džungle a podobně.

Čas na upgrade

Než se vrhneme na spekulace o dalších hrách, musíme v souvislosti s nimi probrat asi nejočekávanější novinku Nintenda. O vylepšené verzi Switche, případně jeho pokračovateli (obvykle mu říkáme Switch Pro) se spekuluje už dlouho. S trochou nadsázky lze říci od vydání konzole, tak nějak realističtěji pak od roku 2019. Nintendo samotné je samozřejmě v tomto ohledu maximálně diskrétní a nenabízí ani žádné náznaky, opakovaně však o novém Switchi slýcháme. Ať už z úst leakerů, kteří zmiňují silnější hardware schopný 4K rozlišení (což by logicky přineslo i vylepšení původního zobrazovacího panelu konzole), tak i ze strany analytiků, kteří se svými predikcemi přicházejí velmi často. Na zmíněné informaci o výkonnějším hardwaru nebo letošním roce však úplně shoda nepanuje.

Původní Switch používá řadu Tegra X1, hovořilo se však o tom, že tyto relativně slabé čipy brzy narazí na hranici svých technických možností.

Někdo tvrdí, že by mohl nový Switch přinést jen dílčí změny, někdo slibuje úplnou revoluci, najdou se i tací, kteří tvrdí, že je další hardware ještě daleko (i když je se vším všudy jisté, že bude a že na něm Nintendo pracuje). V mnoha ohledech je toto téma úzce spjato s Nvidií, respektive s jejími čipy. Původní Switch používá řadu Tegra X1, hovořilo se však o tom, že tyto relativně slabé čipy brzy narazí na hranici svých technických možností a nový Switch by s nimi nijak přelomové výkony nepodával. Samozřejmě existuje varianta nových, na míru šitých čipů, které by využily moderních technologií Nvidia (DLSS upscaling). 

Tak jako tak o novém Switchi oficiálně stále nic nevíme. Zkazkám o 4K bychom spíše nevěřili, rámcově by muselo dojít k naprosto obřímu nárůstu výkonu konzole oproti předchůdcům. Na druhou stranu je velmi rozumné předpokládat, že nový handheld nabídne vylepšený displej, ideálně s menším rámečkem, vyšším rozlišením (třeba FullHD) a jemnějšími barvami. Nabízí se také řada vylepšení ovládacích prvků, v tomto případě je ale Nintendo vždy o krok napřed a jen těžko lze odhadovat, s jakým šíleným, možná revolučním, nápadem přijde. 

Letos už by to klapnout mělo.

Čekání na Linka

Oznámení a vydání vylepšeného Switche by dávalo smysl ještě z jednoho prostého důvodu. Perfektně by lícovalo s novou Zeldou. Série The Legend of Zelda letos slaví své 35. výročí. Už na E3 v roce 2019 navíc Nintendo oznámilo vývoj druhého dílu fenomenálního Breath of the Wild. Přímo se tak nabízí toto výročí oslavit vydáním dvojky, a proč ne rovnou na nové konzoli s atraktivní demonstrací její síly?

Co v roce 2021 čekat od Nintenda?
i Zdroj: Hrej.cz

Samozřejmě jde především o zajímavou představu, lze ale předpokládat, že bude rok 2021 pro sérii Zelda dost důležitý. Mario oslavil stejné výročí už loni a Nintendo mu připravilo pořádnou porci nostalgického obsahu. Speciálními upomínkovými předměty počínaje a řadou portů, remasterů nebo kompilací konče. Ostatně, z těchto oslav vychází i výše zmíněný Super Mario 3D World. Jen těžko si Nintendo nechá možnost dalších oslav (a dalšího přeprodávání existujících her) ujít. 

Už teď se spekuluje o řadě remasterů a portů. Hlavní roli hraje Skyward Sword z původního Wii. Od jeho vydání uplyne 10 let a po podobné době se HD verzí dočkala řada předchůdců. Titul by také mohl přijít v nějakém větším balíčku portů, můžeme se snad těšit na Ocarina of Time, Wind Waker nebo třeba pozapomenuté Spirit Tracks? Žádné ze zmíněných pokračování jsme ještě na Switchi hrát nemohli. Techradar připomíná také A Link to the Past z původního Gameboye. Ten by mohl navázat na velmi povedený remake Link’s Awakening.

 

 

Vraťme se ale ještě k Breath of the Wild 2. Na E3 před dvěma lety nám Nintendo ukázalo parádní, byť tajemný trailer. V něm ústřední dvojice prozkoumává kobku plnou zlých sil, nakonec pak vidíme, jak se království Hyrule opět propadá do chaosu. A to prý pro další dva roky stačilo. Žádných podrobnějších informací o hře samotné jsme se nedočkali. Spekuluje se o tom, že roli hlavního záporáka převezme Demise, jeden z antagonistů Skyward Sword. Trailer i zmínky designérů pak naznačují, že by hra mohla být pořádně temná, určitě temnější a drsnější než první Breath of the Wild. Hovoří se o tom, že autoři využijí existující Hyrule, jen mu dodají další dávku detailů a hloubky díky dynamickým změnám a novým, vylepšeným dungeonům.

Modernější vzhled princezny Zeldy, která se nechala ostříhat a v traileru oblékla i o něco “dobrodružnější” vybavení, pak naznačuje její větší zapojení do příběhu. Nejspíše bude Linkovi přímo pomáhat při jeho putování. O potenciálu projektu svědčí také to, že se tým postupně rozrůstá a Nintendo opakovaně shánělo nové zaměstnance na různých tvůrčích pozicích.

Pevně věřím, že se letos o pokračování minimálně dozvíme více. Vydání někdy na konci roku, společně s vylepšeným Switchem, je pak můj hrubý odhad. Doufejme, že nás Nintendo nějak nepříjemně nepřekvapí.

Ti druzí

Celkem snadno lze odhadovat, že po celý rok bude Nintendo pumpovat obsahem jeden z největších úspěchů loňského roku - Animal Crossing: New Horizons. Ještě v průběhu ledna by měla dorazit větší aktualizace, v březnu pak hra uzavře svůj první roční cyklus. Hráči se tak můžou těšit na výročí a návrat hřejivého jara. Dle dat z 30. září (bohužel notně zastaralých, čísla budou aktuálně ještě lepší) buduje své ostrovy více než 26 milionů hráčů. To je téměř neskutečný úspěch.

Opět bychom se mohli upnout k lásce k výročím a věřit, že by Metroid Prime 4 vyšel ještě letos.

Zelda není jedinou herní ságou, která v “červeném” táboře slaví narozeniny. Čtyřicet let uplynulo od stvoření Donkey Konga. I na něj se bude jistě vzpomínat skrze HD remastery, Donkey Kong jako takový ale hráče netáhne tolik jako jiné značky. Třeba Metroid, oblíbená hrdinka Samus totiž slaví 35. výročí. Dlouho očekávaný čtvrtý díl je pořád ve vývoji, oznámen byl už v roce 2017 a prošel četnými změnami. Předloni Nintendo vystřídalo vývojáře, do čela projektu se tak dostal tým Retro Studios a velezkušený designér Kensuke Tanabe. Opět bychom se mohli upnout k lásce k výročím a věřit, že by Metroid Prime 4 vyšel ještě letos. A když ne, tak alespoň menší kolekce HD remasterů.

Samozřejmě nemůžeme opomenout Maria. Spekuluje se o dalším sportovním titulu od tvůrců Mario Tennis Aces. Pravděpodobně však půjde o jiný sport. Do konce března je pak dostupný balíček Super Mario 3D All-Stars. Nintendo se stále nevzdalo plánu limitované dostupnosti kompilace, s 31. březnem tak nabídka z obchodu zmizí a je otázkou, co bude dál. Hráči si stěžovali, že v balíčku (Super Mario 64, Super Mario Sunshine a Super Mario Galaxy) chybí Galaxy 2, jeho port by tedy mohl následovat. Další kroky Nintenda už moc odhadovat nejde. Například regulérní pokračování Mario Kart zřejmě patří k záležitostem dalších let. 

Rozšíření se jistě dočká nabídka postav v Super Smash Bros. Naposledy jsme se dočkali Sephirotha z Final Fantasy VII.

Co v roce 2021 čekat od Nintenda?
i Zdroj: Hrej.cz

Rok 2021 by mohl navrátit taktéž stylového řezníka Travise Touchdowna v No More Heroes III. Šílená série hack’n’slash akcí narozdíl od většiny her určených pro Switch nešetří krví a stylovým násilím, trojka měla navíc vyjít už loni, nakonec si ale musíme počkat. 

Podobný, jen ještě komplikovanější osud provází třetí Bayonettu. Nejočekávanější projekt PlatinumGames je stále zahalen tajemstvím, Hideki Kamija se však nedávno nechal slyšet, že práce na hře zdárně pokračují. K odhalení došlo už v roce 2017 během Game Awards. Před nějakou dobou se dokonce spekulovalo, že byl projekt zrušen, to ale dle tvůrců nebyla pravda, podrobnějších informací bychom se měli dočkat ještě letos. Že by se stihlo i vydání? Nebo si počkáme až řekněme… na první polovinu 2022?

Na Switch také míří řada multiplatformních titulů, ať už připravovaných nebo dříve vydaných. Bohužel mezi ně nepatří české RPG Kingdom Come: Deliverance, jak tvrdil nedávný příspěvek na oficiálním webu Nintenda, šlo pouze o chybu. Velmi letmo ale můžeme zmínit Little Nightmares 2, Kings Bounty 2, Back 4 Blood, Apex Legends nebo Disco Elysium. Vedle nich samozřejmě spoustu menších titulů, obvykle zaměřených na japonské publikum. Vzhledem k jejich nízké atraktivitě pro západního hráče je ale zmiňovat nemusíme.

A co vy? Na co se letos z dílen Nintenda těšíte nejvíce?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama