Bývalý vývojář z Rockstar Games vysvětluje, proč PC verze GTA 6 dorazí později
i Zdroj: Rockstar Games / Take-Two Interactive
Grand Theft Auto 6 Novinka Bývalý vývojář z Rockstar Games vysvětluje, proč PC verze GTA 6 dorazí později

Bývalý vývojář z Rockstar Games vysvětluje, proč PC verze GTA 6 dorazí později

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

14. 12. 2023 14:44

S prvním trailerem pro GTA 6 vyšlo najevo, že autoři i tentokrát dají přednost konzolovým verzím, hráči na PC si tedy na hru počkají o poznání déle. Proč tomu tak je? Odpovědi nabízí bývalý vývojář z Rockstar Games.

Reklama

  • Mike York se vyjádřil k politice studia Rockstar Games ohledně cílových platforem
  • Studio v minulosti upřednostňovalo konzole PlayStation, jelikož byly nejrozšířenější
  • PC verze je během vývoje spíše na pozadí

Mike York pracoval v Rockstar Games mezi lety 2012 a 2017, podílel se samozřejmě i na GTA 5 či Red Dead Redemption 2. K problematice ohledně cílových platforem se vyjádřil v posledním videu, v němž zaznívá, že jde v první řadě o peníze.

V minulosti podle něj platilo, že studio bralo největší ohled na konzole PlayStation, jelikož byly značně rozšířené. Mašiny od Sony ostatně stále dominují v žebříčku historicky nejprodávanějších konzolí, autoři tedy předpokládali, že právě zde bude o jejich hru největší zájem. 

York uvedl, že v případě GTA V věnovali vývojáři většinu času verzi pro PlayStation 3, s nadsázkou by se dalo říct, že Xbox 360 byl až na druhé koleji. Touto optikou lze nahlédnout i na port pro PC, jenž na pomyslném nádraží úplně chyběl. York zmínil, že PC verze během vývoje existuje spíše na pozadí, není vyladěná a spíše poskytuje jakýsi obsahový rámec pro ostatní platformy. Vývojáři se na ni plně zaměřují až po vydání na konzolích.

GTA 6 bude vypadat stejně jako v první ukázce, slibuje animátor, který pracoval v Rockstar Games
i Zdroj: Rockstar Games / Take-Two Interactive

GTA 6 bude vypadat stejně jako v první ukázce, slibuje animátor, který pracoval v Rockstar Games

V případě GTA 6 údajně nedojde k žádnému výraznému downgradu, hra podle animátora bude vypadat stejně jako v úvodním…

7. 12. 2023 15:40

Všechno zlé je ale pro něco dobré. York podotkl, že tvůrci díky časové prodlevě mohou PC verzi značně vyšperkovat a posunout ji na úroveň, kterou by konzole nezvládly. Jako příklad lze uvést first-person režim v případě GTA 5, jenž na konzolích PS3 a Xbox 360 chyběl. 

York také vysvětlil, že se počítače značně liší od architektury konzolí, vývojáři musí vzít v potaz různé varianty sestav a hru jim přizpůsobit. PC verze tím pádem podléhá mnohem náročnějšímu testování. 

Těžko odhadovat, jak velké zpoždění PC verze GTA 6 nabere. V případě pětky se objevila přibližně po roce a půl od debutu na konzolích, nakonec ji předběhly i mašiny PlayStation 4 a Xbox One. U kovbojky Red Dead Redemption 2 byla prodleva o něco kratší, v tomto případě šlo zhruba o jeden rok.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama