Britský mladík obviněný z loňského úniku dat GTA VI byl shledán nezpůsobilým stanout před soudem
i Zdroj: Rockstar Games
Novinka Britský mladík obviněný z loňského úniku dat GTA VI byl shledán nezpůsobilým stanout před soudem

Britský mladík obviněný z loňského úniku dat GTA VI byl shledán nezpůsobilým stanout před soudem

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

16. 7. 2023 10:05

Arion Kurtaj, který byl obviněn z loňského hackerského útoku na firmy Uber, Nvidia a Rockstar, byl shledán nezpůsobilým stanout před soudem. Osmnáctiletý teenager, kterému bylo v době útoků pouhých 17 let, čelí konkrétně obvinění ze 12 trestných činů, mezi nimiž jsou tři případy vydírání, dva případy podvodu a šest případů zneužití počítačů.

Reklama

  • 18letý Brit Arion Kurtaj, který byl obviněn z úniku dat k šestému GTA, byl shledán nezpůsobilým stanout před soudem

O situaci kolem celého soudního procesu průběžně informuje agentura Reuters. Agentura uvádí, že Kurtaj byl po současném vyšetření soudním znalcem označen jako nezpůsobilý k soudnímu řízení, a tedy porota nebude v jeho případě rozhodovat o vině/nevině, ale o tom, zda se činů dopustil, či nikoliv. Současně lze dodat, že nejde o jeho první zkušenost se zákonem ani soudem. Kurtaj se již dříve přiznal např. k jednomu podvodu a dvěma trestným činům dle zákona o zneužití počítačů a také k porušení podmínek kauce.

Britský mladík stojící za únikem GTA 6 byl oficiálně obviněn, zřejmě stál i za útoky na Nvidii a Microsoft
i Zdroj: Kai Pilger / Unsplash

Britský mladík stojící za únikem GTA 6 byl oficiálně obviněn, zřejmě stál i za útoky na Nvidii a Microsoft

Strůjce masivního úniku záběrů z vývoje GTA 6 z minulé neděle byl dopaden a čeká ho soud. Britská policie na sociálních…

26. 9. 2022 08:46
1

Druhý teenager, který měl být ve svých 17 letech také členem stejné hackerské skupiny Lapsus$, nebyl vzhledem k nezletilosti jmenován, ale obviněn ano. Jeho obvinění se podobně jako u Kurtaje týká více případů vydírání, podvodů a zneužití počítačů. Rozdílem je však zacílená společnost. U tohoto teenagera se totiž na rozdíl od jmenovaného nepředpokládá, že by se loni podílel právě i na útoku na Rockstar, ale pouze na útoku na jiné společnosti.

Ačkoli to tedy zřejmě každý pamatuje, připomínáme, že lidé z Rockstaru zažili útok loni v září. Jednalo se o událost, kdy došlo ze dne na den ke zveřejnění více než 90 materiálů ke GTA VI, které měl Kurtaj získat skrze firemní síť Slack. Síť, která takto sloužila ke komunikaci mezi zaměstnanci Rockstaru, měla být při akci využita k dvojímu účelu: jednak k obdržení citlivých informací, které pachatel zčásti zveřejnil; a dále také k hrozbě, že dojde ke zveřejnění zdrojového kódu GTA V a GTA VI, pokud nedojde ke splnění podmínek. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama