Blood Bowl 3 je další hrou, která si šije z ostudy kabát. Na Steamu sbírá negativní hodnocení, a to vinou monetizace i technických problémů
i Zdroj: Cyanide Games
Novinka Blood Bowl 3 je další hrou, která si šije z ostudy kabát. Na Steamu sbírá negativní hodnocení, a to vinou monetizace i technických problémů

Blood Bowl 3 je další hrou, která si šije z ostudy kabát. Na Steamu sbírá negativní hodnocení, a to vinou monetizace i technických problémů

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

26. 2. 2023 08:30

Nejnovější návratu studia Cyanide ke značce Blood Bowl se zatím příliš nevyplácí. Značka se sice naplno vrátila ze záhrobí 8 let po vydání druhého dílu, nicméně její renomé, zdá se, utrpělo více, než kdyby se tak nestalo. Právě teď totiž třetí díl této (polo)sportovní série sbírá na Steamu převážně negativní hodnocení. Důvodem je více než 850 recenzí, které hru hodnotí na 27 %.

Reklama

  • Blood Bowl 3 je po opuštění předběžného přístupu silně kritizován napříč recenzemi hráčů
  • Hráčům vadí technický stav sportovně laděného Warhammeru, funkce, jež chybí i po několika odkladech, a taky agresivní monetizace

Jak poukazuje za zbytek hráčů jeden z více svérázných uživatelů (via Eurogamer), potíže, které hra má, jsou v první řadě technického rázu: „Aktuálně, tedy den po vydání, je hra neuvěřitelně zabugovaná – nekoupil bych to do chvíle, dokud nebude opravena, a mám-li soudit čistě podle oprav předchozích her, nejspíše to bude chvíli trvat."

Další uživatel následně dodává, že si hráči mají hru koupit případně až za pár měsíců, kdy dojde na případnou slevu a bude vše opraveno. S ohledem na další chyby totiž upozorňuje i na problémy spojené s UI „Uživatelské rozhraní taky určitě není skvělé, ale je to spíš tím, že je obecně špatné, než že by 'nešlo používat‘, takže to není hlavní důvod mého nedoporučení."

„Chci říct, hovoříme tu Cyanide, takže se to asi dalo čekat," začíná další hráč. Věděl jsem, že to bude špatné, ale i tak jsem hru zkusil, protože prostě zbožňuju sérii Blood Bowl. Takže, když už jsem hru začal, dostal jsem se k ní s extrémně nízkými očekáváními a přáním, že se třeba časem stane slušnou, či dokonce dobrou hrou. Ale kruci, bylo to ještě mnohem horší, než jsem čekal."

Více neobvyklé chyby, než designové, registrovali naopak uživatelé, kteří obdrželi nesprávnou verzi hry. Brutal Edition, která obsahuje základní hru, prémiovou kosmetiku a herní měnu Warpstone, byla totiž po konci early accessu doručena všem hráčům zdarma, a to bez ohledu na to, kterou verzi si koupili. 

Cyanide oficiálně reagovali tím, že těm, kteří takto získali přístup k prémiovému obsah nečekaně umožní část dárků ponechat. Jedná se tedy konkrétně o extra měnu, kterou lze ve hře použít např. ke koupi Blood Passu či vizuálních úprav, ale ne přímo DLC, které edice přinesla. V zájmu vyrovnanosti pak nakonec autoři tvrdí, že poskytnou jistou náhradu i všem právoplatným majitelům Brutal Edition. Jedná se specificky o více Warpstone, a to proto, aby příslušní hráči měli pocit, že se jim dostává výhod, kvůli níž si edici kupovali.

Když už hovoříme o monetizaci a koupi doplňků, je zřejmě dobré postihnout i obavy v této oblasti. Cyanide sice totiž tvrdí, že nastavení herní monetizace je férové i odměňující a že mají coby autoři v úmyslu přidat mnohé další funkce, ale zdá se, že tyto funkce již ve hře, ale pouze nejsou přístupné. Hráči tvrdí, že týmy jiných frakcí, které má hra potenciálně nabídnout až v budoucnu, jsou totiž v souborech hry již nyní dokončené, ale uzamčené, aby sloužily jako DLC pro budoucí zpeněžení.

„Myslím, že stížnosti vedené na hru jsou ve většině případů způsobeny vnímáním dravé politiky mikrotransakcí, " začíná další recenze. Další z uživatelů následně dodává, že „veškeré úsilí o vývoj směřovalo do obchodu s mikrotransakcemi pro kosmetiku,“ a že má pocit, jako by veškerá předchozí odezva zamířila ve studiu přímo do koše. „Mikrotransakce jsou extrémně dravé a podvratné,“ dodává na konec.

Vývojáři reagují tím, že již dříve komunikovali nastavení herních systémů. „Toto je něco, o čem jsme se snažili komunikovat ještě před uvedením na trh, ale máme v úmyslu implementovat funkce, které hráčům umožní získat kosmetické odměny i měnu formou hraní i formou nákupu. Víme, že se nám pravděpodobně nepodaří přesvědčit všechny, ale opravdu věříme, že náš systém je spravedlivý, odměňující a volitelný."

Jak autoři dále uvádí, ve hře budou celkem dva způsoby, jak půjde získat měnu a kosmetiku zdarma. Zaprvé tak, že hráči zvýší úroveň svého trenéra skrze výhry v dílčích zápasech, a zadruhé tím, že získají dostatek zkušeností za plnění úkolů v sezónním obsahu. Předchozí blogový příspěvek rovněž zmiňoval, že levelování trenérů bude součástí „nadcházející opravy“, přičemž sezóna 1 začne až letos v květnu.

Roadmapa
i Zdroj: Cyanide Games
Roadmapa

Pro ty, kteří konečně přemýšlejí nad tím, jak si hra po všem řečeném stojí na poli starých i nových konzolí, kde vychází také, můžeme říci jen to, že to momentálně není není jasné. Důvodem je to, že Metacritic pro konzolové verze zatím nemá v kartě hry povolené hlasování, takže dokud se tak nestane, nemáme jasno, jak si hra vede. Nicméně, jestli se zaměříme jen na PC, tuto představu máme. Pokud se totiž podíváte mimo Steamu i na metascore PC verze, snadno zjistíte, že na vás čeká nelichotivé hodnocení 2,5 bodů z 10. 

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama