Beta nového firmwaru PlayStation 5 konečně umožňuje rozšíření SSD paměti
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Beta nového firmwaru PlayStation 5 konečně umožňuje rozšíření SSD paměti

Beta nového firmwaru PlayStation 5 konečně umožňuje rozšíření SSD paměti

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

29. 7. 2021 13:46 1

Jedním z mála výraznějších problémů současné generace konzolí je velikost disku. Uživatelé PlayStation 5 si musí poradit s omezeným prostorem 825, z něhož navíc část zabírá systém. Konzole sice byla technicky připravena na rozšíření paměti, až dosud ale využití dalších úložišť nepodporovala. To mění betaverze nové verze firmwaru, díky které víme, jaké disky vlastně lze využít.

Reklama

  • Betaverze nové verze firmwaru konzole PlayStation 5 přináší dlouho očekávanou funkci
  • Nově lze rozšířit paměť konzole dalšími disky
  • Musí ale splňovat jistá kritéria

Vše je zatím ve fázi testování a neexistuje žádný ucelený seznam podporovaných zařízení, výrobce pouze zveřejnil požadavky, které musí disk splňovat. 

Disk musí být formátu PCIe Gen4 x4 M.2 NVMe s kapacitou mezi 250 gigabajty a 4 terabajty. Musí být schopen chlazení, ať už skrze zabudovaný heatsink nebo ručně přiinstalovaný systém chlazení. Základním atributem je pak sekvenční čtecí rychlost alespoň 5500 MB/s, průměr modulu 22 milimetrů (25 není podporovaný) a typ patice Socket 3 (Key M). Celkové rozměry i s chlazením pak nesmí přesáhnout 110 milimetrů na délku, 25 milimetrů na šířku a 11,25 milimetru na výšku. 

Jednotka musí splňovat požadavky na rozměry
i Zdroj: Hrej.cz
Jednotka musí splňovat požadavky na rozměry

I při dodržení všech specifikací ale SIE upozorňuje, že disk nemusí být plně kompatibilní a výkon ve hrách navíc nemusí být stejný nebo lepší i přes to, že by disk měl papírově vyšší čtecí rychlost než ten základní.

Vtip je i v instalaci rozšíření. Pro to je potřeba odstranit bočnici konzole, čímž se odkryje slot pro zasunutí SSD jednotky. 

Do budoucna by měl vzniknout seznam ověřených zařízení, které fungují bezproblémově. Někteří výrobci navíc deklarují, že jejich konkrétní výrobky jsou určeny pro rozšíření paměti PlayStationu 5. Po uplynutí betaverze by tedy měl být výběr paměti jednoduchý.

Vedle toho aktualizace přináší například rozdělení PS4 a PS5 verzí jednotlivých titulů v nabídkách. Zatím je dostupná jen účastníkům testovacího programu, kdy zamíří mezi všechny hráče výrobce nespecifikoval.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama