Atari si kupuje vývojáře chystaného remaku System Shocku, studio Nightdive. S novými vývojáři plánuje pokračovat v retro hrách
i Zdroj: Nightdive Studios
Novinka Atari si kupuje vývojáře chystaného remaku System Shocku, studio Nightdive. S novými vývojáři plánuje pokračovat v retro hrách

Atari si kupuje vývojáře chystaného remaku System Shocku, studio Nightdive. S novými vývojáři plánuje pokračovat v retro hrách

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

23. 3. 2023 08:50

Společnost Nightdive Studios, které stojí za remastery mnoha starších her a v nadcházející době i za remakem System Shocku, bude zakoupeno společností Atari během příštího měsíce. Dohoda byla oznámena dnes a zpočátku bude zahrnovat jednorázovou vstupní platbu rozdělenou rovným dílem jak na hotovost, tak akcie firmy Atari. V následujících letech bude nicméně zahrnovat také druhou platbu. Ta bude splatná až do tří let, a sice na základě finančních výsledků studia Nightdive.

Reklama

  • Nightdive Studios bude od dalšího měsíce vlastněné společností Atari
  • Akvizice vyjde Atari na 10 milionů vstupních dolarů a až na dalších 10 milionů v následné splácení během tří let
  • Plánem nového majitele má být využít specializaci Nightdive v předělávání starších her i v tvorbě nových

Skutečnost, na kolik akvizice studia Atari vyjde, byla oznámena prostřednictvím finančního serveru Yahoo Finance. Jeho analytici uvádí, že odkupní cena se bude skládat „z počáteční platby ve výši 10 milionů dolarů" (asi 220 milionů korun) a následně z "odkupní ceny ve výši až 10 milionů dolarů, která bude vyplacena v hotovosti během následujících tří let na základě budoucích výsledků společnosti Nightdive. Generální ředitel a předseda představenstva společnosti Atari Wade Rosen již přitom vlastnil před oznámením menšinový 13% podíl Nightdive, takže jde spíše o rozšíření již platného vlivu než náhlou změnu.

„Prokázané odborné znalosti a úspěšné výsledky společnosti Night Dive v oblasti komercializace retro duševního vlastnictví se dobře shodují se strategií společnosti Atari a jsem přesvědčen, že jejich společný talent, technologie a portfolio duševního vlastnictví přispějí k budoucímu úspěchu společnosti Atari," uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Atari Wade Rosen.

„Night Dive a Atari mají dlouhou společnou historii a my víme, že Atari sdílí naši vášeň pro retro hry a naše zaměření na výrobu vysoce kvalitních nových i remasterovaných her, které jsou spravedlivé vůči původním zančkám. Vzhledem k tomu, že se snažíme rozvíjet naše podnikání a rozšiřovat naše možnosti, nemůžeme si představit lepšího dlouhodobého partnera, než je právě Atari," uvedli ředitelé Nightdive Stephen Kick a Larry Kuperman.

Akvizicí získá Atari kontrolu nad kompletní knihovnou her společnosti Nightdive a také přístup k jejímu patentovanému enginu KEX, který slouží k tomu, aby retro hry byly hratelné na novějších strojích. Atari nicméně plánuje využít Nightdive také k vydávání her. Jeho vydavatelské schopnosti mají údajně posloužit k podpoře vlastní strategie Atari tvořit retro tituly jako novou cestu k obrodě společnosti.

Jde-li pak o samotné Nightdive, jež je předmětem akvizice, to bylo založeno už v roce 2012 a dodnes se proslavilo hlavně tvorbou remasterů klasických titulů. Mezi jejich portfolio patří např. remaster prvního a druhého System Shocku, dál Shadow Man, Doom 64, Turok 1 & 2 nebo také Quake. Jak už jsme nicméně řekli, studio má v současné době napilno zejména s dokončením předělávky prvního System Shocku. Ta byla nedávno znovu odložena, byť ne o moc, a na počítačích by se měla ukázat 30. května a na konzolích ještě o něco později.

System Shock byl opět odložen. PC verze dorazí až koncem května, konzolová je zatím v nedohlednu
i Zdroj: Nightdive Studios / Prime Matter

System Shock byl opět odložen. PC verze dorazí až koncem května, konzolová je zatím v nedohlednu

Předělaný System Shock měl (po několika odkladech) vyjít během března, autoři z Nightdive Studios ale bohužel opět nestíhají…

15. 3. 2023 08:30
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama