Amazon představuje novou cloudovou službu simulující statisíce virtuálních obyvatel města
i Zdroj: Alex Block / Unsplash
Novinka Amazon představuje novou cloudovou službu simulující statisíce virtuálních obyvatel města

Amazon představuje novou cloudovou službu simulující statisíce virtuálních obyvatel města

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

30. 11. 2022 11:18

Společnost Amazon v rámci své infrastruktury cloudových služeb AWS zpřístupnila prostřední AWS SimSpace Weaver, v rámci kterého můžou zájemci ve virtuálních metropolích simulovat pohyb statisíců virtuálních pěších obyvatel. Výsledek připomíná hraní budovatelských strategií jako Cities: Skylines nebo Simcity.

Reklama

  • Nová aplikace AWS od Amazonu umožňuje simulovat chování obřích davů ve městech
  • Pomůže tak městskému a strategickému plánování
  • Využití ve hrách a filmech ale také není úplně vyloučena

V praxi samozřejmě simulace neslouží k zábavě. Využití by měly najít v projektování a navrhování městské infrastruktury, zmiňována je třeba simulace chování obrovských davů v blízkosti velkých sportovních stadionů v hustě obydlených městech. Simulace dokáže ukázat, jak si s obrovskými davy pravděpodobně poradí stávající síť chodníků, přechodů, autobusových nádraží a dalších uzlů pro pěší. Například tak mohou organizátoři akcí odhadovat, v jakých místech se budou po skončení koncertů nebo sportovních utkání nebezpečně hromadit davy lidí. Obrovsky důležitá budou výsledná data pro městské plánování.

AWS pro simulace využívá síť serverů podle potřeby a náročnosti. Amazon tak vypichuje, že už klienti nejsou limitováni hardwarem a nemusí přistupovat ke kompromisům z hlediska realističnosti. Zveřejněná ukázka demonstruje, jak se milionový dav pohybuje po centru amerického Las Vegas. Snížení množství na 50 tisíc obyvatel pak ukazuje, že se i takový dav dokáže nebezpečně shlukovat na silnicích.

Mezi první klienty služby patří třeba armádní výrobce Lockheed Martin.

SimSpace Weaver nicméně podporuje také integraci s enginy Unreal 5 a Unity. Čistě teoreticky tak můžou být simulované výpočty využity i v zábavním průmyslu. Na mysl přijdou třeba realistické hordy zombií v apokalyptických filmech nebo hrách.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama