Yves Guillemot o NX, VR a budoucnosti her
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Yves Guillemot o NX, VR a budoucnosti her

Yves Guillemot o NX, VR a budoucnosti her

Pavel Makal

Pavel Makal

22. 9. 2016 09:09 8
Reklama

Konec letošního roku a ten příští bude ve znamení odhalování nových herních zařízení a jejich postupného uvádění na trh. Jen považte – PlayStation VR, brzy po něm i vylepšená PS4 Pro, na jaře snad Nintendo NX a příští vánoce to celé završí projekt Scorpio od Microsoftu. Ke všem těmto chystaným novinkám se v rozhovoru pro GameSpot vyjádřil šéf Ubisoftu Yves Guillemot.

Jako první věc si možná nepřekvapivě vzal na paškál tajemstvím dosud obestřenou konzoli s kódovým označením NX. Přeci jen, Ubisoft je znám jako tradiční partner Nintenda a jedná se o jednu z mála firem, které nad japonským výrobcem herních zařízení neláme hůl a nabízí podporu vyvíjených her i v době, kdy už to ostatní velcí vydavatelé vzdali. Guillemot se již v minulosti vůči NX vyjádřil pochvalně a jeho postoj se dosud nezměnil:

„Nová konzole od Nintenda je fantastickým přístrojem. Jedná se o skutečně novátorský přístup, Nintendo opět přichází s něčím zcela novým. Moc se nám to líbí.“ Samozřejmě ani tentokrát jsme se nedozvěděli nic konkrétního o samotné konzoli. Jde v případě onoho novátorského přístupu o onen spekulovaný hybridní systém domácí konzole a handheldu? Na vysvětlení si zjevně ještě počkáme.

Guillemot se v rozhovoru nevyhnul ani nepříjemnému tématu situace kolem snahy společnosti Vivendi nad Ubisoftem kontrolu. Podle něj je například launchový titul ZombiU pro Nintendo Wii U ideálním příkladem hry, která by nemohla vzniknout, pokud by Ubisoft ztratil svou suverenitu. Naopak potvrdil, že Just Dance 2017 se na NX chystá a v přípravě je i několik dalších projektů pro novou konzoli od Nintenda:

„Když na trh přichází nový hardware, hráči jsou otevřenější. Máme tedy příležitost přijít s něčím novým, co jsme v minulosti nikdy nevyzkoušeli. Víme totiž, že pokud budeme první, lidé naši hru vyzkouší a možná se dostaneme k novým žánrům. Když naši lidé chtěli dělat hru, jako je ZombiU, byli šťastní, že k ní mohli využít právě Wii U. Pro nás je přístoj způsobem vyjádření, ale když se situace kolem nových konzolí ustálí, není už trh tak otevřený vůči inovacím. A my inovace chceme.“

Šéf Ubisoftu se ale vyjádřil i k virtuální realitě. Ta podle něj tvoří zcela unikátní platformu pro nový typ herního zážitku a leží uprostřed filmu a interaktivní zábavy. Guillemot chválí absolutní ponoření se do virtuálního prostředí, ve kterém lze jednak aktivně ovlivňovat dění, ale i zevnitř sledovat svět a okolní dění a lépe se ztotožnit s příběhem. Tvrdí, že jeho firma velmi ráda vytváří zcela nové věci a VR jí k tomu poskytuje příležitost.

Stran nových konzolí od Microsoftu a Sony Guillemot vyjádřil naději, že rozpad tradiční konzolové generace bude nakonec ku prospěchu věci. Zmínil, že Ubisoft vždy podobné situace bere pozitivně, protože poskytují nové příležitosti a hlavně možnost riskovat. Když je nějaké zařízení už na trhu déle zavedeno, hráči dávají přednost známým značkám, jako je Call of Duty nebo Assassin’s Creed. Guiilemot tvrdí, že i když hráči vyjadřují zájem nad novými projekty, nakonec si stejně pořídí to, co už znají. Když se ale situace na poli hardware obmění, hráči rádi zkoušejí nové věci, které byly vytvořeny na míru právě pro nová zařízení. To dává firmám příležitost přijít s novými značkami, nebo razantně obměnit ty stávající.

Jisté je, že Ubisoft jako jeden z velkých hráčů na herním trhu velmi schopně pokrývá různorodé žánry, přestože image firmy v očích hráčů v posledních letech není zrovna ideální a často se hovoří o tom, že francouzský vydavatelský gigant převzal roli EA na pozici nejméně populární herní společnosti. Tak jako tak, bude jistě zajímavé sledovat, zda se slova o obměně značek a originálním přístupu na nových konzolích potvrdí, nebo zda nás čeká jen další záplava pokračování a recyklovaných nápadů. Jak to vidíte vy?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama