Denuvo - důvod, proč vymizí pirátské hry
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Denuvo - důvod, proč vymizí pirátské hry

Denuvo - důvod, proč vymizí pirátské hry

David Plecháček

David Plecháček

7. 1. 2016 12:00 70
Reklama

O tom, že kradené kopie her trápí herní průmysl od svého založení, nemusí být ani řeč. Jak se tak zdá, pirátství odzvonilo. Zakladatelé notoricky známého fóra 3DM, které se zabývá otázkou crackování her, upozorňují, že by pirátské kopie mohly vymizet do dvou let. Upozornění přichází po pokusech o prolomení ochrany Denuvo chránící Just Cause 3.

Zatímco před několika lety bylo prolomení ochrany triviální záležitostí trvající několik málo minut, v poslední době se pirátům do cesty dostávají další a další a obtíženější a obtížnější překážky k překonání. Čím dál více se lidé, kteří si hru chtějí přivlastnit nelegálně, musí spolehnout na specifickou komunitu lidí, které trvá stále delší dobu, než uvolní vlastní software, který překoná ochranu her. Takový proces se stává pochopitelně i náročnějším pro koncového uživatele, a tak se z crackování hry – z dřívějšího modelu ctrl+c a ctrl+v jediného souboru – stává běh na delší trať.

To, co v pirátských kuloárech vyvolalo takový poprask, je prosincová novinka od Avalanche Studios potažmo od Square Enix Just Cause 3. Ta používá protipirátskou ochranu, která doteď nebyla prolomena. Ani po více než měsíci se pirátům nepovedlo najít skulinku, která by vedla k prolomení bezpečnostních opatření.

Denuvo je „antimanipulační“ technologie vyrobená společností Denuvo Software Solutions, a i když jejich zázračnou ochranu halí háv tajemství, víme, že se jedná o druhotný šifrovací software, který chrání DRM proti přepisu. Předchozí verze softwaru chránila také hru Dragon Age: Inquisition, jejíž prolomení trvalo více než měsíc – a to je čas hodný obdivu.

Verze chránící Just Cause chrání i poslední díl ze série FIFA, která do teď, i přes její vydání v září, nebyla crackry prolomena. O frustraci z neschopnosti ochranu prolomit hovoří i zakladatel 3DM s přezdívkou „Bird Sister“ nebo také „Phoenix“. „Často se mě lidé ptají na crack pro Just Cause 3, tak tady je odpověď pro všechny: poslední stádium je tak složité, že Jun (další osoba, která se o hack snaží, pozn.) už to málem vzdal, ale přesvědčil jsem ho, aby to zkoušel dál.“

Důležité je, že Bird Sister není příliš optimistický ohledně budoucnosti pirátských kopií her. „Pořád věřím, že tato ochrana a tato hra neodolá. Ale vzhledem k současným trendům ve vývoji šifrovacích technologií, obávám se, že do dvou let nebude možné hru ukrást a hrát jí zdarma,“ dodává.

Pravdou zůstává, že tak dlouhá doba může hráče odrazovat. Hardcore hráči si přeci jen možná rozmyslí, jestli by do legální kopie hry neměli investovat své ušetřené koruny. Uvidíme. To, co se zatím povedlo společnosti Denuvo, je rozhodně husarský kousek, který nemá obdoby. Jestli se hackerům ještě podaří ochranu prolomit, nebo tento software bude nad jejich síly, nevíme. Pravdou je, že šifrování bude jistě verze od verze složitější, a možná se tak dočkáme doby, kdy všichni budou muset za hru zaplatit. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama