Vývojáři se ohlížejí za vydáním Somy
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Vývojáři se ohlížejí za vydáním Somy

Vývojáři se ohlížejí za vydáním Somy

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

1. 10. 2015 15:07 2
Reklama

Frictional Games nejsou žádní nováčci na trhu. Jejich Penumbra a Amnesia patří mezi výjimečné zářezy do žánru hororových her a nejnovější hra SOMA zřejmě v hráčském povědomí také dlouho zůstane. Deset dnů po vydání zhodnocují vývojáři na svém blogu úspěch, prodeje i přístup k marketingu a rozhodně se jedná o zajímavé čtení.

Za prvních deset dní po vydání se prodalo okolo 92 000 kopií hry, což by dle odhadů mělo nyní studio bez problémů zajistit na dva roky dopředu. Každý den se na obou platformách (PC a PS4) prodá zhruba 2 000 dalších kopií a vývojáři přiznávají, že jsou to především dlouhodobé prodeje jejich her, které vydělávají na každodenní provoz studia.

Vývojáře potěšilo, že hráči i recenzenti ocenili složitá témata, kterými se hra zaobírá, ale vědí i o časté kritice, že hra není dostatečně strašidelná. Viní z toho svoji nedostatečnou schopnost nakládat s očekáváním fanoušků jejich předchozí tvorby. SOMA je jiná hra než Amnesia a její horor je vybudován na jiných pilířích, ale lidé přesto čekali, že SOMA bude taková sci-fi Amnesia.

S tím také přišly potíže při propagaci hry. Ambice ve vyprávění příběhu a hlavních témat se špatně prodávají v rozhovorech a novináři i hráči chtějí spíše slyšet o konkrétních herních prvcích. Zároveň horor SOMY vyžaduje dlouhé a postupné vybudovávání atmosféry a vrstvení motivů, zatímco Amnesia umožňovala se zaměřit i na intenzivní lekačky. Proto se také SOMA nelehce představuje v let'splayích. Na druhou stranu si vývojáři nemyslí, že by videa hře při vydání jakkoliv uškodila. Naopak, příště zřejmě osloví vybrané YouTubery k budování PR ještě dříve.

Co čeká Frictional Games v budoucnosti? Momentálně považují hru za záplatovanou a většina týmu si půjde oddechnout. Poté se údajně zaměří na dokumentaci herních prvků a enginu, aby podpořili modovací potenciál hry. A nakonec na ně čeká další projekt, který je momentálně přísně tajný a nic se o něm dozvědět nesmíme.

Celý dlouhý a velice zajímavý post si můžete přečíst na blogu studia.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama