Hvězdy Kickstarteru založily vlastní službu
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Hvězdy Kickstarteru založily vlastní službu

Hvězdy Kickstarteru založily vlastní službu

Vojta Dřevíkovský

Vojta Dřevíkovský

19. 8. 2015 09:23 5
Reklama

Co se stane, když je vám Kickstarter moc malý? Inu, založíte si vlastní crowdfundingovou platformu. Takhle přesně se rozhodl Justin Bailey, provozní ředitel Double Fine a na pomoc si přivolal Tima Schafera (Double Fine, Broken Age), Briana Farga (inXile, Wasteland 2) a Fearguse Urquharta (Obsidian, Pillars of Eternity), kteří všichni na Kickstarteru zažili se svými hrami velký úspěch. Nová crowdfundingová platforma Fig se bude výhradně soustředit na vybírání financí pro nezávislé hry.

Od ostatních crowdfundingových služeb se chce Fig odlišit dvěma podstatnými rozdíly. Zaprvé bude Fig přísně vybírat, jakým projektům se otevře. Na Figu bude spuštěná v jeden moment vždy pouze jedna kampaň, kterou nejprve schválí vnitřní tým. Může se jednat o nadějné projekty malých studií i "iii hry" - Fig nový termín popisuje jako indie ekvivalent AAA her - a oba typy her by se měly pravidelně na Figu střídat.

Druhý rozdíl je, že kromě standardních možností, jak projekt podpořit z hlediska hráče, nabídne Fig i možnost hru pomoci financovat pro bohatší investory. Ti momentálně musí splnit několik podmínek vycházejících z finanční historie a hodnoty majetku, na základě kterých je americká vláda uzná za "akreditované investory". Za několik měsíců se však podmínky změní a investovat do projektů bude moci kdokoliv s dostatkem peněz a jejich "odměnou" pak bude podíl na výdělku hry.

Prvním projektem, který se uchází o přízeň na Figu je vesmírná průzkumná hra Outer Wilds. Kromě toho, že si ji můžete pamatovat z březnové Indi(e)kace, se především jedná o výherce hlavní ceny letošního Independent Games Festivalu. V Outer Wilds se nacházíte v malé sluneční soustavě, která je odsouzená k zániku. Za dvacet minut exploduje zdejší hvězda a úplně všechno v okolí pohltí hořící vlna. Vy se však kdykoliv při smrti vracíte na začátek časového limitu a snažíte se na několika planetkách zjistit, co se to vlastně děje a zda tomu lze zabránit.

Zda se nový hráč na poli crowdfundingových platforem osvědčí, prozradí až následující měsíce. Fig by však mohl přilákat pozornost středně velkých indie vývojářů svojí možností dražších investic a Kickstarter by tak mohl zůstat místem pro menší tituly, které spoléhají na podporu od komunity.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama