cesi-neresi-vekovou-pristupnost-her
Novinka Češi neřeší věkovou přístupnost her

Češi neřeší věkovou přístupnost her

Marek Švrkala

Marek Švrkala

13. 12. 2012 09:28 28
Reklama

Češi při nakupování počítačových her nesledují věkové hodnocení systému PEGI. Symboly PEGI na krabicích od her bere při nákupu v úvahu pouze 28 % z nich, což je nejméně z 16 evropských států. Obsahové symboly pak sleduje jen 16 % respondentů. Evropský průměr je přitom 51, respektive 33 %. Tvrdí to alespoň průzkum organizace Interactive Software Federation of Europe, jehož se v České republice v říjnu tohoto roku zúčastnilo 651 lidí.

„Výsledky průzkumu v oblasti využívání PEGI hodnocení v ČR jsou alarmující,” říká prezident Asociace herního průmyslu ČR a SR Dušan Benža. „AHP se jako člen ISFE snaží propagovat znalost PEGI všemi prostředky, ale v tomto směru je znát, že cesta k většímu uvědomění českých rodičů bude ještě dlouhá.”

Z průzkumu ISFE dále vyplývá, že ve většině ostatních ukazatelů se čeští hráči drží v evropském standardu. Mezi lidmi, kteří si v posledním roce (56 % populace mezi 16 až 64 lety) zahráli nějakou hru, mírně převažují muži (56 %). Hru si v posledním roce koupilo 37 % Čechů, 27 % jich hraje přibližně jednou týdně – v prvním Švédsku to je 34 %.

Výjimkou je rozložení herních platforem, kde se v porovnání s ostatními státy stále projevuje zvýšená popularita hraní na počítačích, které využívá 49 % respondentů. Roste také podíl smartphonů, na nichž hraje 23 % oslovených. Naopak konzole jsou u nás z vybraných států pro hraní používány nejméně, a to pouhými 16 % lidí. Podrobnosti si můžete projít v obsáhlé zprávě z výzkumu a ve srovnání jednotlivých zemí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama