o-grafiku-noveho-wii-u-se-postara-amd
Novinka O grafiku nového Wii U se postará AMD

O grafiku nového Wii U se postará AMD

Ondřej Švára

Ondřej Švára

8. 6. 2011 09:11 1
Reklama

O hardwarové výbavě nové konzole Nintendo Wii U mnoho oficiálních informací ještě ani na E3 neprosáklo, a tak se stále spekuluje pouze o tom, že díky tříjádrovému procesoru a nové grafické kartě má výkonově dohnat a mírně předehnat současné konkurenty PS3 a X360. A že ve svých útrobách skryje čtyři sloty USB 2.0 a BluRay mechaniku. Toť vše.

Ale nyní je tu přeci jen nový detail právě ke grafickému čipu. Jeho výrobu pro konzoli si podle zákulisních (jakých jiných, že?) informací definitivně zajistilo AMD, čímž trojnásobně ovládne grafický konzolový trh, neboť na současný Xbox je osazen čipem Ati Xenos a v současném Wii ševelí Ati Hollywood, jenž se mimochodem  v roce 2099 stal s padesáti miliony expedovanými kusy nejúspěšnějším GPU historie. Playstation 3 používá před rokem inovovaný konkurenční čip nVidia RSX.

AMD údajně pro Wii U připravuje čip s označením R700, známým ze série HD 4000 s podporou DirectX 10.1 a Shader Modelu 4.1. Má tak nabídnout vyšší výkon než PS3 a umožní také  připojit více monitorů. Ředitel výzkumu a výroby NintendaGenyo Takeda řekl, že "AMD je připraveno podporovat naši vizi poskytnout unikátní zážitky z hraní," a odkázal tak na známý fakt, že Ati spolupracuje s Nintendem už deset let od doby, kdy dodalo první čipy do konzole Gamecube. "AMD sdílí s Nintendem nadšení pro novou formu HD zábavy plánovanou právě pro WiiU," dodal na definitivní vysvětlenou zástupce známého výrobce GPU David Wang.

WiiU se na má trh dostat někdy mezi jarem a podzimem příštího roku. Jak bude vypadat vlastně dosud nevíme, neboť Nintendo na své E3 konferenci provedlo představení konzole bez konzole. Musíme si tak pomoci spekulativními obrázky prototypu ze včerejší novinky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama