Trackmania Nations Článek Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

2. 1. 2007 23:02 5
Reklama

Autoři sekce plných her sestavili své žebříčky deseti nejlepších freewarovek roku. Jejich sečtením vznikl hvězdný top 10, skutečně exkluzivní společnost nápaditých, skvěle hratelných a po všech stránkách dotažených titulů. Z hlasování jsme vyřadili takzvané osvobozené hry – původně komerční tituly, jež byly uvolněny jako freeware. Porovnávat je s amatérskými pokusy by nebylo úplně fér, a tak se jim věnuje zvláštní odstavec dále v článku. I když se i do hlavního vyhlášení přece jen prosadila jedna česká hra (a to hned na páté místo), přidáváme ještě jeden bonus zacílený na domácí scénu: top 10 Filipa Krauchera, odborníka na Game Maker. A v závěru se podíváme i na opačnou stranu hodnotící stupnice a pár největších propadáků...

10 nejlepších volně šířitelných her roku 2006

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy
i Zdroj: Hrej.cz
Výtečné 10. místo v hlasování redakce Hrej obsadil podle nás nejlepší účastník soutěže Retro Remakes 2006. Chytlavá arkáda Tubopac z dílny Paolo Tajče funguje na principech PacMana, nabízí ale originální herní systém, dokonalé retro zpracování a tucet návykových úrovní. I na 9. místě pořadí figuruje remake. Předělávka King's Quest III, klasické adventury Sierry On-line, už sice nepochází z dílny AGD Interactive, kteří převedli do VGA rozlišení první dva díly, vysoko nastavenou laťku kvality ale opět přeskakuje s přehledem sobě vlastním. Kouzelná pohádková adventura je zároveň nejlepší hrou roku ve své žánrové škatulce. 8. místo pro změnu potěší milovníky rychlých kol. Trackmania Nations je, pravda, titul profesionální produkce, už od počátku ale volně šířitelný – a díky za to. Moderní variace na klasické Stunts nabízí záživné projíždění složitých tratí a šikovný editor pro tvorbu nových okruhů. I 7. pozici obsadila hra s takřka perfektním technickým provedením. Ski Challenge 06 je dalším pokračováním úspěšné série lyžařských simulací, kde si hráči mohou projet notoricky známé tratě ze světového poháru v alpském lyžování a poměřit se s ostatními virtuálními závodníky v internetových kláních.

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy
i Zdroj: Hrej.cz
Skvělé 6. místo si odnesla arkáda Special Agent. David Newton předělal do modernějšího grafického kabátku klasiku Secret Agent a nabízí necelé dvě desítky úrovní s rozmanitými úkoly, v rozkošném retro stylu s nezbytnou dávkou slovního i vizuálního humoru a důrazem na rychlé a pečlivé plnění misí a hledání skrytých bonusů. 5. místo potěší patrioty. Až tak vysoko se totiž vyšplhala původem česká akční arkáda BugAbOO z dílny týmu Sosáci. V Becherovka Game 2006 ji sice celkově porazila adventura Moribund World, podle nás jde ale o nejlepší hru v soutěži: jednoduchá, ale chytlavá akce zaujme na první pohled vynikající grafikou, herní systém je vybalancovaný a mozaiku doplňuje zajímavý příběh a šílení nepřátelé v podobě zdivočelých a zlých hraček. Jen těsně před medailovými pozicemi na 4. místě pak nakonec skončila atmosférická plošinovka Vivid Conceptions. Hra, u níž jsem zcela vážně uvažoval o desítkovém hodnocení, parádní dobrodružství s mýtickými parametry a perfektním designem úrovní, patří k dalším klenotům ve výkladní skříni Vertigo Games (zodpovědných třeba za Sandbox of God nebo Ore no Ryomi).

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy
i Zdroj: Hrej.cz
Švédský hudebník a nezávislý vývojář Nifflas by určitě dokázal složit a zahrát parádní fanfáru. Patřila by se – jeho roztomilá plošinovka Knytt by si oslavnou melodii zasloužila. Celkově 3. místo patří hře s jednoduchým, ale dokonale vybalancovaným herním systémem založeným na prozkoumávání zajímavých lokací a vyhýbání se nebezpečí. Knytt je promyšlená a krásná arkáda, kterou je radost hrát.

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy
i Zdroj: Hrej.cz
Na 2. místě vystupuje z pekla výbuchů, ohňů a laserových výbuchů neohroženě Kapitan Binarny – a jako každý správný hrdina nese hlavu vzhůru se sebevědomým a trochu arogantním úsměvem. Stejnojmenná akce sice nabídla poměrně malý počet úrovní, zato ale strhující tempo a hratelnost ne nepodobnou Alien Hominidu. Krásná kreslená grafika navodila dokonalý komiksový dojem. Kapitan Binarny se nebere příliš vážně – a dobře že tak. Zábava je s ním totiž náramná.

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy
i Zdroj: Hrej.cz
Všechny jmenované tituly mají nezpochybnitelně špičkové kvality. Přesto však musí pokorně pokleknout před nejlepší volně šířitelnou hrou roku 2006 podle redakce Hrej (a nutno podotknout, že to bylo vítězství naprosto jednoznačné, doslova "o parník"). The Blob, experimentální projekt studentů game designu na univerzitě v nizozemském Utrechtu, si plně zaslouží označení Katamari Damacy nezávislé scény. Hráči se chopí ovládání tlustého mimozemšťana a v ulicích šedivého města rozpoutají divoký boj za barvu. Freeformová hratelnost a perfektní audiovizuální zpracování jsou hlavními trumfy The Blob.

Sázka na jistotu – co se nám také líbilo

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy
i Zdroj: Hrej.cz
Které další hry se objevily v redaktorských žebříčcích? Nejen Jozef Řezníček byl nadšen abstraktní akcí Toblo z dílny studentů Digipenu. Body sbírala tradiční, ale výtečně prezentovaná RTS Sorades. Evergreenem na poli online her je RPGčko RuneScape. Fantasy tahovkou roku je bezpochyby polský projekt Legendary Legions. Fandy FPS nemůže nepotěšit cel-shadová řežba Warsow. V roce 2006 nebylo lepšího klasického shoot'em upu než obřích Silver Wings. Uznání za dokonalou scénáristickou práci si zaslouží Ben "Yahtzee" Crosshaw za svou epizodickou plošinovku 1213. Originální ovládání a prosluněná atmosféra vynesla na přední příčky také arkádu Squishy the Starfish. Japonský shoot'em up guru Kenta Cho vydal hned dvě excelentní řežby: Titanion a Mu-Cade. Online akce Bloodmasters dostojí svému jménu a nabídne doopravdy krvavě zábavný zážitek.

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy
i Zdroj: Hrej.cz
Mezi elitu adventure scény se zařadil definitivně Dave L. Gilbert s originální židovskou hrou The Shivah. Hra s dlouhatánským názvem The Game That Takes Place On A Cruise Ship nabídla nádhernou grafiku a zábavnou hlavní hrdinku. RPG fandy určitě potěšil mnohotvárný HeroQuest. Budovatelská strategie Widelands na první pohled nezapře inspiraci Settlers 2 – a to je jedině dobře. Závody Vdrift určitě nezklamou žádného virtuálního motoristu. Flight Gear je propracovaným leteckým simulátorem a ve své kategorii jen obtížně hledá volně šířitelnou konkurenci. K akci Crime Fighter sedí přízvisko "záživná" jako zadnice na hrnec. GM zjevením je rozhodně stylová akce Nanozoa. A konečně zmínku určitě zaslouží i originální hříčka Brain Speeder.

Deset GM tipů Filipa Krauchera

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy
i Zdroj: Hrej.cz
Odborník na domácí scénu okolo programu Game Maker, Filip "Fiola" Kraucher, vybral deset tipů pro ty, kdo by rádi zkusili něco z české a slovenské lidové tvořivosti. Řadu kvalitních her přinesla letos velká soutěž serveru Velkej Chytrák: vedle už zmiňované Nanozoy je to zejména celkový vítěz, rychlá a zábavná arkáda Run, Chicky, Run. Fiola dále doporučuje pěkně vizuálně zpracovanou logickou hru Device of Divinity a o nic méně líbivé SUNbulbZ stejného žánru. Nejlepším GM RPG roku bylo rozhodně Čerto týmu Workoholic, vcelku dobrou zábavu nabízí ale i Lovec krys. Klasické arkády zastupuje v desítce tipů slovenský Super Mario 2006, vydařená příběhová arkáda FS: Revenge a hopsačka Mario Apokalypse 2. A jako bonus ještě jeden zahraniční tip: Light in the Darkness je akční RPG s produkční kvalitou, již by těžko někdo od GM hry očekával...

Osvobozené hry – lahodná hostina

Nejlepší freeware hry roku – přehlídka nápadů a zábavy
i Zdroj: Hrej.cz
Rok 2006 přinesl poměrně slušný počet osvobozených her – původně komerčních titulů, jež byly vydány k volnému šíření. Řadu z nich shrnuje náš dřívější článek, připomeňme si ale ještě hry, které vyšly ve druhé polovině roku. Z původně profi titulů potěšil Sid Meier vydáním svého Railroad Tycoonu, strategie, jež v podstatě definovala žánr tycoon. Hrej také přineslo recenze dvou pěkných RTS, NetStormu a Warzone 2100 a logického Supaplexe. Další tituly byly původně šířeny jako shareware, zřejmě už ale neposkytovaly dostatečný profit. Jde o bojovku Zombie Smashers X, third person akci Shelled!, logické Orbitz, chytlavou arkádu FleaFall Champion a shoot'em up Angelfish. Bonbónkem na závěr je pak náš vánoční dárek: česká hříčka ve stylu ruských digiher Drak.

Škodolibý pohled na dno

Nedá se pořád jen slavit. A neustálé opakování superlativů unavuje. Podívejme se tedy v závěru na pár doopravdy vypečených kousků, které si v roce 2006 odnesly v recenzi Hrej nejnižší možné hodnocení. V The Adventures of Retarded Goat je cílem hráče přeskákat s kozou obrazovku. Retardovaná hříčka? Ano, bezpochyby... The Knight's Tale je snad učebnicový příklad GM propadáku. Orange Football prezentuje zajímavou formu fotbalu: kdo první doběhne k míči, vyhraje. The Horror! dělá skutečně čest svému jménu. Rozsypané textury a nulová hratelnost působí doopravdy strašidelně. A překvapivým zklamáním je i strategie City Sim, kde si autor řekl, že když se hra bude hrát sama, nikdo si toho nevšimne. My si toho všimli...

Byl to plodný rok, což? Doufejme, že v následujících týdnech a měsících přijdou nezávislí vývojáři s ještě zajímavějšími nápady a chytlavějšími a krásnějšími hrami. Nebude to snadné, ale zázraky se dějí...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama