Ztracená ponorka Titan je s velkou pravděpodobností řízena herním ovladačem za pár stovek
i Zdroj: Logitech / F710 press kit
Kuriozity Novinka Ztracená ponorka Titan je s velkou pravděpodobností řízena herním ovladačem za pár stovek

Ztracená ponorka Titan je s velkou pravděpodobností řízena herním ovladačem za pár stovek

Jakub Fišer

Jakub Fišer

21. 6. 2023 09:20 1

V severním Atlantském oceánu se v neděli 18. června ztratila ponorka Titan společnosti OceanGate, která vyrazila s podmořskými turisty objevovat trosky potopeného Titanicu. Život pasažérů dost tragicky možná závisí na starém videoherním gamepadu z roku 2010.

Reklama

  • Ztracená ponorka společnosti OceanGate je dost možná ovládána starým gamepadem
  • V reportáži z roku 2022 ukazuje ředitel firmy ovladač Logitech F710, kterým se ponorka řídí


Společnost OceanGate každoročně pořádá zhruba 8hodinový ponor vlastní ponorkou k troskám zaoceánského parníku Titanic. V neděli 18. června se uskutečnil další ponor, batyskaf však zhruba 2 hodiny po ponoření do hlubin ztratil kontakt s povrchem a dodnes nebyl nalezen.

Problém je v tom, že v ponorce je zásoba kyslíku na zhruba 96 hodin, tedy na čtyři dny. Dále nejde otevřít zevnitř – i kdyby se posádka dopravila na povrch, stále to nezaručuje přežití všech pasažérů. Přitom tento 8hodinový výlet vyjde každého turistu na 250 000 dolarů, tedy asi 5,4 milionu korun.

O tom, v jakém technickém stavu je ponorka Titan, která v neděli zamířila k troskám Titanicu, nemáme příliš mnoho informací. Nicméně objevilo se video televizní stanice CBS, která v batyskafu točila reportáž při loňském ponoru.

Na reportáži je zajímavé, že ředitel OceanGate v ní ukazuje bezdrátový herní ovladač Logitech F710, který byl poprvé uveden v roce 2010 a sloužil k hraní videoher na PC a konzolích Xbox. Tento starý ovladač, který dnes pořídíte zhruba za 600 korun, sloužil před rokem k pilotování ponorky. Existuje pádné podezření, že ovládací mechanismus nebyl do letošního roku upgradován.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama