Zřejmě definitivně padla ochrana PlayStationu 4, tým crackerů prý stvořil spolehlivý jailbreak
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Zřejmě definitivně padla ochrana PlayStationu 4, tým crackerů prý stvořil spolehlivý jailbreak

Zřejmě definitivně padla ochrana PlayStationu 4, tým crackerů prý stvořil spolehlivý jailbreak

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

14. 12. 2021 16:01 1

Konzole PlayStation 4 dle všeho po zhruba osmi letech od svého vydání definitivně povolila snahám crackerů usilujících o takzvaný jailbreak, tedy otevření systému konzole podomácku tvořeným aplikacím nebo staženým kopiím her. Jaiblreak s názvem pOOBs 4 by měl fungovat na všech konzolích s verzí systému 9.00 a starší.

Reklama

  • Dle všeho vyšel první stabilní a funkční jailbreak konzole PlayStation 4
  • Jeho princip lze prý navíc aplikovat i na PlayStation 5

Dle webu Kotaku za vývojem stojí trojice zkušených programátorů a hackerů SpecterDev, ChendoChap a Znullptr. Na jailbreaku se pak podíleli i Sleirsgoevy a TheFloW, kteří přispěli dřívějšími odhaleními bezpečnostních mezer v prohlížeči a systému souborů.

K aktivaci (přesnější návod nebo zdroj zde pochopitelně uvádět nebudeme a pirátění softwaru otevřeně odsuzujeme) údajně stačí jen připojení k internetu a USB úložiště s nahraným souborem. Ten otevře brány upravenému softwaru, konkrétně speciálně připraveným firmwarům určeným pro přehrávání staženého nebo neoficiálního softwaru. Jeden z autorů, SpecterDev, se na Twitteru pochlubil tím, že v konzoli takto například otevírá PNG obrázek, který rozhodně neprošel oficiálním licencováním Sony.

Server Kotaku také upozorňuje na to, že novější verze firmwaru (9.03), která jediná nelze cracknout, vyšla 1. prosince. Použít lze tedy na konzole, které v posledních dvou týdnech nebyly aktualizovány.

Zajímavé je, že podobným způsobem lze dle vývojářů obejít i kernel PlayStationu 5. Tato verze ale zatím nevznikla, a to z velmi kuriózního důvodu. Autoři totiž kvůli nedostatku hardwaru stále konzoli nevlastní. Případná úprava by ale mohla způsobit Sony neobvyklé problémy, ostatně s jailbreaky v předchozí generaci konzolí narozdíl od dřívějších přístrojů nebyly vážnější problémy. Oficiální verze jailbreaku pak vyšla dnes ráno i s linky pro volné stažení.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama