Za rozsáhlými hackerskými útoky na technologické giganty zřejmě stojí šestnáctiletý Brit
i Zdroj: Samsung
Novinka Za rozsáhlými hackerskými útoky na technologické giganty zřejmě stojí šestnáctiletý Brit

Za rozsáhlými hackerskými útoky na technologické giganty zřejmě stojí šestnáctiletý Brit

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

24. 3. 2022 12:03

V uplynulých měsících se řada velkých technologických společností včetně Microsoftu, Samsungu, Nvidie nebo Ubisoftu potýkala s útoky hackerské organizace známé pod názvem Lapsus$. Šlo o poměrně sofistikovaná napadení, ve kterých společnosti přicházely o citlivá data. Dle informací agentury Bloomberg za hacky stál šestnáctiletý mladík žijící se svou matkou v britském Oxfordu.

Reklama

  • Za nedávnými hacky Microsoftu, Ubisoftu a dalších firem možná stojí britský mladík
  • Vyšetřovatele k němu dovedli rivalové, kteří zveřejnili jeho osobní informace

K osobě vedou stopy odhalené specialisty na kybernetickou bezpečnost. Informace ale zatím není potvrzena stoprocentně, některé útoky, ke kterým se organizace přihlásila, navíc údajně s chlapcem nelze dobře spojit. Vedle toho údajně vyšetřovatelé podezírají dalšího teenagera z Brazílie a v organizaci zřejmě působí další osoby.

Samsung se stal obětí hackerského útoku, tvrdí skupina, jenž zaútočila i na NVIDII
i Zdroj: Hrej.cz

Samsung se stal obětí hackerského útoku, tvrdí skupina, jenž zaútočila i na NVIDII

Minulý týden jsme vás informovali o velkém hackerském útoku na databázi NVIDIA, z níž měli útočníci získat až 1 TB dat. Malé…

7. 3. 2022 10:27

Agentura Bloomberg poukazuje na to, že je dotyčný podezřelý extrémně schopným hackerem a jeho rychlost zmátla vyšetřovatele natolik, že si původně mysleli, že jsou útoky automatizovanými procesy.

Členové organizace veřejně popichovali své cíle a dokonce se prý připojovali do konferenčních hovorů na Zoomu, kde se posmívali zaměstnancům dotčených firem. Lapsus$ také na rozdíl od jiných nenápadných týmů své úmysly veřejně prezentovali a chlubili se úspěchy. Dle vyšetřovatelů jsou oficiální motivy neznámé, pravděpodobně ale hackerům šlo o peníze a prestiž. Na touhu po uznání ale zřejmě také doplatili.

K údajnému lídrovi skupiny totiž vyšetřovatele dovedli rivalští hackeři, kteří zveřejnili velmi podrobné osobní informace o chlapci i jeho rodičích, včetně záběrů domu, kde žije chlapec s matkou, i budovy kde žije hackerův otec. Matka podezřelého hovořila s reportéry Bloombergu. Společně s místní policií a dalšími složkami včetně FBI byla ale na podrobnosti logicky velmi skoupá.

Upozorňujeme na to, že zatím v případu nikdo nebyl oficiálně obviněn.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama