Jak již název napovídá, Gigabyte Z490 Aorus Elite AC patří do rodiny desek s čipsetem Z490 a paticí Intel 1200. To znamená kompatibilitu s procesory Intel 10. generace. Pro jejich přetaktování Gigabyte vylepšil napájecí kaskádu. V hlavní roli zde nalezneme dvanáctifázové napájení a šestivrstvé spoje s dvojnásobkem mědi oproti běžným základním deskám. Nechybí ani prémiové cívky a kondenzátory. Vše je kryté chladiči se zvětšenou plochou, aby teploty i po přetaktování zůstaly v rozumných mezích. S dobrým chlazením procesoru se tedy u přetaktování nemusíte vůbec omezovat. Ostatně technický guru Hicookie dokázal na této desce přetaktovat Core i9-10900K na 7,5Ghz. To už o něčem vypovídá.

Z490 AORUS ELITE AC - elitní deska za fér cenu
i Zdroj: Hrej.cz

Procesor s deskou představují základ, ale celá sestava by nebyla kompletní bez dalších komponent. S grafickou kartou se rovněž omezovat nemusíte. Aorus Elite se totiž nezalekne ani největších kousků na trhu díky vyztuženému PCIe slotu. Dvojici PCIe x16 doplňují další dva PCIe x4 konektory a dva M.2 pro rychlé NVMe SSD. Deska si přitom poradí i s Intel Optane pamětmi.

Z490 AORUS ELITE AC - elitní deska za fér cenu
i Zdroj: Hrej.cz

V této oblasti Gigabyte myslel i na budoucnost. Aktuální 10. generace procesorů využije všechny zmíněné PCIe linky. Pro budoucí řadu Intel procesorů, která by měla být plně kompatibilní s touto deskou, Gigabyte nechal na desce další M.2 slot. Hlavní vyztužený PCIe x16 a zmíněný M.2 slot jsou navíc připraveny na plnou podporu PCIe 4.0 rychlosti. Tu využijí například nové grafické karty od Nvidie.

Z490 AORUS ELITE AC - elitní deska za fér cenu
i Zdroj: Hrej.cz

Dvojice M.2 slotů je po vzoru napájecí kaskády rovněž vybavená chladícími moduly Thermal Guards. Přehřívání rychlých SSD disků proto nehrozí. Samozřejmě lze zapojit disky i skrze šest tradičních Sata konektorů, které jsou šikovně zahnuté do pravého úhlu a usnadní vám tak uspořádání kabelů.

Z490 AORUS ELITE AC - elitní deska za fér cenu
i Zdroj: Hrej.cz

Čtveřici DDR4 slotů je možné osadit až 128 GB pamětí v režimu dual channel, které bez pochyby zvládnou nejen tucty záložek Google Chromu, ale také náročný multitasking a práci v profesionálních programech náročných na paměť. Rychlost těchto modulů se při přetaktování může vyšplhat až na závratných 5000 Mhz.

Z490 AORUS ELITE AC - elitní deska za fér cenu
i Zdroj: Hrej.cz

Zvukovou stránku obstarají špičkové WIMA a audio kondenzátory. Gigabyte desku vybavil i ochranou proti šumu, která odděluje citlivé analogové zvukové komponenty desky. Žádné rušení při poslechu hudby ani napínavých herních soubojích vás zde rozhodně nečeká.

Z490 AORUS ELITE AC - elitní deska za fér cenu
i Zdroj: Hrej.cz

Gigabyte myslel i na velmi slušnou konektivitu. Kromě velké porce rychlých USB, jen na zadním panelu jich naleznete rovných deset, můžete využít ty integrované přímo na desce. Nechybí zde ani interní USB-C konektor, který lze propojit s panelem vaší počítačové skříně a porty pro připojení externích ventilátorů. Ty pohlídá funkce Smart Fan 5 spolupracující s několika teplotními senzory.

Bezdrátové připojení zastupuje nejen moderní Bluetooth 5.1, ale i rychlá Wi-Fi 6. K internetu se samozřejmě připojíte i skrze Ethernetový konektor. Ten zde dosahuje až 2,5 Gb za sekundu. Jedná se nejspíše o několikanásobek vašeho internetového připojení. Přesto rychlost můžete snadno využít například při využití sdíleného disku na lokální síti. Nemluvě o budoucnu, kdy tyto rychlosti budou mnohem běžnější. Pověstnou třešničkou na dortu je předinstalovaný kryt zadních konektorů.

Z490 AORUS ELITE AC - elitní deska za fér cenu
i Zdroj: Hrej.cz

Základní deska Gigabyte Aorus Elite AC cílí především na hráče, a proto nechybí ani RGB podsvícení RGB Fusion 2.0 a konektory pro zapojení dalšího příslušenství, které rozzáří váš herní počítač do libovolných barev. Hrátky s biosem a nastavením budou také hračka díky přehlednému rozhraní. Samotný Bios navíc můžete aktualizovat i bez připojeného procesoru, pamětí a grafické karty. Funkcemi a technologiemi je zkrátka základní deska Gigabyte Aorus Elite AC nabitá až k prasknutí. Nejlepší přitom je, že vás nebude stát obří balík. Cenově jde o dostupný kus ze střední třídy, který se výbavou blíží spíše elitním dražším kouskům. Právě proto je Gigabyte Aorus Elite AC skvělou volbou pro většinu hráčů.

Z490 AORUS ELITE AC - elitní deska za fér cenu
i Zdroj: Hrej.cz