Vydavatelství Focus Entertainment kupuje britské studio Dovetail. Autoři vlakových simulací se zařadí po bok šesti dalších týmů
i Zdroj: Dovetail Games
Novinka Vydavatelství Focus Entertainment kupuje britské studio Dovetail. Autoři vlakových simulací se zařadí po bok šesti dalších týmů

Vydavatelství Focus Entertainment kupuje britské studio Dovetail. Autoři vlakových simulací se zařadí po bok šesti dalších týmů

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

23. 4. 2023 07:05

Během týdne jsme vám mohli přinést zprávu o dvou akvizicích, které zahrnují nákup některého vývojářského studia. Ukázalo se však, že proběhl i třetí. Vedle nového brazilského studia pro Epic Games (Aquiris) a nového týmu pro rodinu PlayStation Studios (Firewalk Studios) se francouzské uskupení Focus Entertainment rozhodlo zakoupit vývojáře simulací Dovetail Games. Nákup ze strany evropského vydavatele zahrnuje nyní 100 % akcií cílové společnosti a opět proběhl za nezveřejněnou částku.

Reklama

  • Francouzské vydavatelství Focus Entertainment ohlásilo nákup britského vývojářského studia Dovetail Games
  • Vývojáři z tohoto týmu se dosud zaměřovali hlavně na vlakové simulátory a simulace rybaření

Akvizice zahrnuje mimo jiné veškeré duševní vlastnictví, které spadá pod Dovetail ve smyslu herních značek, což znamená zvláště různé vlakové simulace, jako je Train Simulator Classic, Rail Simulator a Train Sim World. Společnost byla ve své aktuální podobě založena již v roce 2008 a původně tak působila pod doménou Railsimulator. Jak tento název napovídá, už v té době se více specializovala na vlakové simulátory, než se později rozvětvila i do jiných žánrů, jako jsou letecké simulátory a také rybaření.

Co se týče zaměstnanců, studio bude po vzorů starších akvizic Focusu i nadále fungovat ve vlastní režii. Také jinak jeho vedoucí pracovníci – včetně stávajícího generálního ředitele Jona Rissika – budou tak i nadále řídit své studio, neboť je cílem Focusu zachovat osobitou kulturu týmu a styl jeho řízení.

[Focus Entertainment]: „Líbí se nám jejich obchodní model založený na plně vlastněných IP a vytváření pravidelných příjmů z pravidelných přídavků obsahu pro vášnivou a oddanou komunitu fanoušků," vysvětluje generální ředitel Focus Entertainment Sean Brennan. „Společnost Dovetail je dokonale sladěna s naší strategií a je vedena velmi talentovaným týmem vedoucích pracovníků, kteří jsou nadšeni z dalšího rozvoje firmy."

Jak se lze dále dočíst z informací o nákupčí firmě, Dovetail se s akvizicí připojuje ke stále rostoucímu portfoliu studií, jež začalo rapidně růst od června 2020. Právě od toho roku se do rodiny Focusu totiž připojilo na 7 vývojářských týmů – autoři z německého Deck13 (reboot Lords of the Fallen); autoři z francouzského Streum On (Space Hulk: Deathwing); vývojáři z francouzského Leiker (Metal Slug Tactics); tvůrci z francouzského Douze Dixiemas (Shady Part of Me); nizozemské studio BlackMill (Verdun); a konečně zástupci úspěšného studia zaměřeného na retro hry – Dotemu (Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge).

Samotný Focus je pak mimo jiné stále aktivním i vydavatelem third-party her, tj. her, jež sice přímo nejsou v jeho vlastnictví, ale má na ně vydavatelská práva. To zahrnuje např. vydání prvního dílu A Plague Tale s podtitulem Innocence nebo také vydání nedávného úspěchu studia Mundfish – Atomic Heart. Mimo jiné jde ovšem i o simulace. V duchu studia Dovetail tu tak najdeme i různé (byť ne nutně vlakové) simulace, jako je MudRunner a jeho pokračování SnowRunner.

„Focus historicky zaznamenal velký úspěch v oblasti simulací a my věříme, že se nám podaří tento úspěch napodobit a navázat na něj s Dovetailem," říká dále generální ředitel Focusu. Ve svých slovech na konec ještě krátce naznačil, že v oblasti akvizic studií jeho společnost určitě ještě nekončí.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama