Testeři z Raven Software oficiálně zakládají první herní odbory, Activision proti nim aktivně bojuje
i Zdroj: twitter.com/WeAreGWA
Novinka Testeři z Raven Software oficiálně zakládají první herní odbory, Activision proti nim aktivně bojuje

Testeři z Raven Software oficiálně zakládají první herní odbory, Activision proti nim aktivně bojuje

Radek Raudenský

Radek Raudenský

24. 5. 2022 13:34

Příběh testerů z Raven Software se píše už od konce minulého roku, kdy zaměstnanci stávkovali proti špatným pracovním podmínkám i vyhazovům svých kolegů. Po několik týdnů s nimi nejednalo ani nevedení či Activision a k určité dohodě došlo až během tohoto roku. Ani tak ale nebyli testeři spokojení a otevřeně hlásili, že chtějí zformovat odbory.

Reklama

  • Zaměstnanci Raven Software oficiálně zakládají odbory
  • Jejich existenci potvrdila národní odborářská komise
  • Activision proti snaze stále bojuje

Tento krok trval poměrně dlouho, Activision Blizzard totiž odmítl formálně uznat existenci těchto odborů, tudíž museli zaměstnanci poslat žádost k národní odborářské komisi. V tu chvíli začal vydavatel razantně bojkotovat zformování odboru, který by byl prvním v herním průmyslu u tak velkého vydavatele. 

Jenže snaha vedení se nepovedla. Žádost o založení byla oficiálně přijata a s 19 hlasy pro založení se Game Workers Alliance stalo skutečnou. Členové jsou nadšení. Dle Becky Aigner se ukázalo, že i takto malá skupina může bojovat proti gigantovi jako je Activision. Další odboráři doufají, že se jim podaří změnit zaběhlý standard, kdy jsou testeři v herních studiích vykořisťovaný a mají podprůměrný plat. 

Activision Blizzard veřejně prohlásil, že respektuje právo zaměstnanců na to vytvořit odbor, avšak si vedení nemyslí, že by o osudu celého studia měla rozhodovat skupina 19 zaměstnanců. Jak se nakonec celá situace vyvine uvidíme nejspíše až za několik měsíců – vydavatel totiž dal jasně najevo, že společná jednání budou trvat „opravdu dlouho“.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama