Tak to je pořádný balík. Dokument prozrazuje náklady na vývoj Horizon Forbidden West a druhého The Last of Us
i Zdroj: Guerrilla Games / Sony Interactive Entertainment
Novinka Tak to je pořádný balík. Dokument prozrazuje náklady na vývoj Horizon Forbidden West a druhého The Last of Us

Tak to je pořádný balík. Dokument prozrazuje náklady na vývoj Horizon Forbidden West a druhého The Last of Us

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

29. 6. 2023 08:00

Díky soudnímu sporu mezi americkým antimonopolním úřadem a Microsoftem ohledně akvizice Activision Blizzard vyplavaly na povrch další zajímavé detaily, k nimž bychom se jinak jen tak nedostali. Tentokrát jde o náklady na vývoj blockbusterů z dílny Sony.

Reklama

  • Vývoj Horizon Forbidden West stál 212 milionů dolarů
  • Náklady na The Last of Us Part II se vyšplhaly na 220 milionů
  • Obě hry byly ve vývoji zhruba pět let

Informace pochází z dokumentu, který se dostal do rukou právníků. Klíčové detaily sice byly začerněny, i tak jsou ale rozpoznatelné, což dokládá přiložený obrázek.

Dokument prozrazuje, že na hře Horizon Forbidden West pracovalo kolem tří set zaměstnanců po dobu pěti let, náklady na vývoj dosáhly na 212 milionů dolarů.

Podobná částka figuruje u The Last of Us Part II, v tomto případě se jednalo o 220 milionů dolarů. Na hře pracovalo zhruba 200 lidí více než pět let.

Bylo známo, že náklady na velké AAA tituly už běžně přesahují hranici 100 milionů dolarů, je to ale zřejmě vůbec poprvé, co byla odhalena konkrétní čísla. Sluší se dodat, že sumy patrně nezahrnují výdaje na marketing.

Recenze Horizon Forbidden West, putování rusovlasé Aloy na divoký západ
i Zdroj: Hrej.cz

Recenze Horizon Forbidden West, putování rusovlasé Aloy na divoký západ

14. 2. 2022 09:01
5

Co bude lidstvo dělat, pokud se postupná degradace Země nepodaří zastavit a ta bude neodvratně směřovat do momentu, kdy se…

O vysokých nákladech často hovořil Shawn Layden, někdejší šéf Sony Worldwide Studios. Právě on ostatně nepřímo dohlížel na vývoj zmíněného pokračování The Last of Us. Sám uvedl, že se cena vývoje většiny AAA her určených pro konzole minulé generace pohybovala mezi 80 a 150 miliony. Zmínil také obecný předpoklad, že se náklady s každou další generací zhruba zdvojnásobí, přičemž zpochybnil, že je tento trend udržitelný. A to ho vedlo k přesvědčení, že bude nutné změnit přístup k vývoji velkých her.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama