Studio Mundfish se veřejně omlouvá za rasistickou epizodu Jen počkej, zajíci!, která se objevila v Atomic Heart
i Zdroj: Mundfish / Focus Entertainment
Atomic Heart Novinka Studio Mundfish se veřejně omlouvá za rasistickou epizodu Jen počkej, zajíci!, která se objevila v Atomic Heart

Studio Mundfish se veřejně omlouvá za rasistickou epizodu Jen počkej, zajíci!, která se objevila v Atomic Heart

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

27. 2. 2023 12:32 3

Vývojářské studio Mundfish se veřejně omluvilo za zakomponování konkrétních scén z animovaného seriálu Jen počkej, zajíci! (Nu, Pogodi!) do své akční prvotiny Atomic Heart. Objevila se v ní totiž karikatura, kterou uživatelé na komunitním fóru ResetEra označili za rasistickou.

Reklama

  • Autoři Atomic Heart se omlouvají a odstraní údajně rasistickou epizodu Jen počkej, zajíci!

Na problém poprvé upozornil magazín PCGamer. V Atomic Heart může hráč během putování kampaní nacházet bezpečná útočiště v podobě malých místností, kde na něj neútočí nepřátelé, nachází se zde panely pro ukládání hry a zpravidla i prostředky pro výrobu předmětů a výrobní materiály. Stylizované místnosti také obvykle obsahují televizi nebo rádio, ve kterých jako kulisa běží různá média.

Jedním z nich byla i konkrétní epizoda seriálu Jen počkej, zajíci!, dobře známého i českým divákům. Ten vznikl v Sovětském svazu na konci šedesátých let a ukazoval nekonečný souboj mezi vyznavačem neřestí vlkem a zdánlivě idealistickým zajícem. V dotčeném momentě z dvanácté epizody Muzeum (z roku 1978) postavy poškodí sochu afrického domorodce, který vystřelí z luku a spustí sérii velmi divokých událostí na konci kterých vlka uvězní sarkofág.

Právě socha domorodce se stala terčem obvinění z dobového rasismu a uživatelé autory žádali, aby dotyčné záběry odstranili nebo alespoň do hry implementovali upozornění na potenciálně nevhodnou podívanou.

Studio se na sociálních sítích omluvilo za “bolestný a urážlivý” obsah a přislíbilo, že problematické pasáže upraví.

Ukrajinská vláda plánuje zakázat prodej Atomic Heart. Bude žádat velké platformy, aby hru přestaly prodávat globálně
i Zdroj: Mundfish / Focus Home Interactive

Ukrajinská vláda plánuje zakázat prodej Atomic Heart. Bude žádat velké platformy, aby hru přestaly prodávat globálně

Ukrajinské státní orgány oznámily, že plánují podniknout aktivní kroky proti vydání titulu Atomic Heart. Ten vyvinulo studio…

22. 2. 2023 14:12
13

Mundfish je samo o sobě terčem kritiky a kontroverze. Opakovaně se objevila obvinění, že je (v současnosti oficiálně kyperské) studio napojeno na ruská podnikání a proti vydání Atomic Heart tak zbrojí především ukrajinská vláda.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama