Steam odhaluje vlastní handheld Steam Deck. Přenosná konzole dovolí hrát všechny hry ze Steamu na cestách
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Steam odhaluje vlastní handheld Steam Deck. Přenosná konzole dovolí hrát všechny hry ze Steamu na cestách

Steam odhaluje vlastní handheld Steam Deck. Přenosná konzole dovolí hrát všechny hry ze Steamu na cestách

Radek Raudenský

Radek Raudenský

15. 7. 2021 19:55 22

Steam vystupuje do boje herních konzolí. Nikoliv ale s klasickou velkou konzolí, nýbrž přenosným handheldem. Nově představená konzole se jmenuje Steam Deck a slibuje velké věci – především možnost zahrát si všechny hry z vaší Steam knihovny třeba ve vlaku, na chalupě nebo kdekoliv jinde.

Reklama

  • Steam překvapivě odhalil vlastní přenosnou konzoli Steam Deck
  • Ta zvládne přehrát všechny hry ze Steamu
  • Cena začíná na 419 euro

Spekulace o konzoli sice hovořily, nebyly ale nikterak přesné či detailní a až do poslední chvíle široká veřejnost o konzoli téměř nevěděla. Steam Deck pohání technologie AMD, přesněji procesor Zen 2 a grafická karta RDNA 2. Po stránce ovládání nabídne konzole dva joysticky, tlačítka na každé straně, boční i zadní tlačítka a dva trackpady, které mají v určitých hrách nahradit myš.

Magazín IGN, přesněji redaktor Bo Moore dostal jako první možnost Steam Deck vyzkoušet naživo, díky čemuž se k nám dostává také kompletní pohled na konzoli. Ta je na pohled větší než třeba Nintendo Switch, údajně je ale ovládání pohodlné. V konzoli běží nová verze SteamOS, ve které mají být všechny možnosti včetně chatu, achievementů i cloudového úložiště. Zajímavé je tvrzení, že uživatel může SteamOS zcela smazat a nainstalovat Windows, díky čemuž se z konzole stane… minipočítač? 

To se nakonec může stát i regulérně. Valve totiž souběžně vyvíjí dock, díky kterému lze konzoli připojit k monitoru a používat Deck jako klasický počítač. Celkově by měla síla konzole dosahovat 2 TFLOPs – Bo Moore na konzoli vyzkoušel Control, Doom Eternal či Death Stranding, přičemž všechny tituly běžely bez problémů. Informační nášup můžeme uzavřít LCD displejem, který má 7 palců s rozlišením 1280x800 a 60 Hz. Cenově startuje Steam Deck na 419 euro (v přepočtu zhruba 11 tisíc korun) za 64 GB eMMC úložiště, 549 euro (zhruba 14 tisíc korun) za 256 GB NVMe úložiště a nejvybavenější Deck dostanete za 679 euro (asi 17,5 tisíc korun) s 512 GB NVME úložištěm.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama