Steam bude upozorňovat na hry, které využívají umělou inteligenci
i Zdroj: Nightdive Studios / Prime Matter
Novinka Steam bude upozorňovat na hry, které využívají umělou inteligenci

Steam bude upozorňovat na hry, které využívají umělou inteligenci

Jakub Štěpánek

Jakub Štěpánek

10. 1. 2024 13:30

Valve zveřejnilo pokyny pro vývojáře, jejichž hry využívají umělou inteligenci. O této skutečnosti bude informovat i své zákazníky na Steamu.

Reklama

  • Společnost Valve zveřejnila pravidla pro nakládání s umělou inteligencí
  • Vývojáři budou hlásit, jaký způsobem jejich hra využívá AI
  • Zároveň se musí zavázat, že hry nebudou obsahovat či generovat nelegální obsah
  • Způsob využití AI bude definován na kartě hry na Steamu

Ve spojitosti s rozšířením umělé inteligence se často diskutuje o právních důsledcích, které se mohou pojit s využíváním takového obsahu. Na problém zcela logicky naráží také Valve, jelikož se na Steamu hromadí tituly, které se o AI opírají.

Valve během minulého roku zdůraznilo, že je obtížné prokázat, zda má daný vývojář dostatečná práva na používání umělé inteligence při vytváření assetů, například obrázků, textů, hudby a tak dále. Právní nejistota se podle společnosti týká především dat používaných k trénování AI modelů. Generované materiály navíc mohou mnoha různými způsoby překračovat hranici zákona.

Umělá inteligence oživuje NPC v GTA V. Modifikace umožňuje plynule klábosit s rezidenty Los Santos
i Zdroj: Rockstar Games / Take-Two Interactive

Umělá inteligence oživuje NPC v GTA V. Modifikace umožňuje plynule klábosit s rezidenty Los Santos

Umělá inteligence proniká do různých segmentů, je zřejmě jen otázkou času, než se více etabluje také v herní branži. Na…

9. 8. 2023 16:00

Právě proto nyní zavádí první opatření. Vývojáři si mohou přečíst nové pokyny ohledně používání obsahu generovaného umělou inteligencí. Ta se odráží i v dotazníku, který se vyplňuje před umístěním hry na této platformě. Autoři budou muset definovat, jakým způsobem využívali AI během vývoje.

Dvě kategorie

Valve zároveň rozlišuje dvě základní kategorie. Jednak jde o předem generovaný obsah (kód, grafika, zvuk) vytvořený během vývoje. V tomto ohledu se autoři budou muset zavázat, že nejde o nelegální obsah.

Druhá kategorie patří obsahu, který je generován, když je hra spuštěna. Pro něj patří stejná pravidla jako v předešlém případě, autoři však zároveň musí v dotazníku vysvětlit, jaká zavedli ochranná opatření, aby nedocházelo ke generování nelegálního obsahu.

Valve zároveň dalo najevo, že o využívání umělé inteligence bude informovat zákazníky na kartách jednotlivých her, aby měli možnost učinit informované rozhodnutí o nákupu. Hráči navíc dostanou možnost nahlásit obsah, jenž dle jejich názoru odporuje stanoveným podmínkám.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama