Starfield poběží na Xboxu jen ve 30 fps, potvrdil Todd Howard. Cílem je konzistentní framerate
i Zdroj: Bethesda / Microsoft
Starfield Novinka Starfield poběží na Xboxu jen ve 30 fps, potvrdil Todd Howard. Cílem je konzistentní framerate

Starfield poběží na Xboxu jen ve 30 fps, potvrdil Todd Howard. Cílem je konzistentní framerate

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

12. 6. 2023 09:30

Během včerejšího večera bylo možné vidět vůbec největší ukázku ze Starfieldu, která ukázala jednotlivé herní mechanismy: Viděli jsme tak světy, létání i boje. Nad rámec toho ovšem jedna otázka nebyla zodpovězena: Poběží hra na Xbox Series opravdu jen ve 30 snímcích, jak se zřejmě větší část hráčské obce domnívala po situaci Redfallu, nebo si hra sáhne na 60? Inu, nyní už máme odpověď. Nejnovější otázku zodpověděl po skončení Starfield Direct totiž sám Todd Howard, který pro IGN potvrdil, že Starfield bude na Xbox Series X i S při vydání uzamčen na 30 FPS.

Reklama

  • Starfield poběží na obou konzolích od Microsoftu ve 30 fps
  • Na Xbox Series X to bude 4K/30 fps a na Xbox Series S zase 1440p/30 fps
  • Jakýkoli případný režim výkonu zatím nebyl zmíněn

Možná si vzpomenete, že Phil Spencer při svém nedávném rozhovoru kolem neúspěchu Redfallu slíbil to, že se již brzy dozvíme o konzolovém rozlišení a snímkové frekvenci Starfieldu – a Howard bezezbytku splnil oboje. Nad rámec zmíněného frameratu 30 fps potvrdil totiž také to, že na Xbox Series X poběží hra v rozlišení 4K, kdežto na Xbox Series S ve 1440p. V obou případech se tedy cílí hlavně na rozlišení.

Rozhodnutí uzamknout hru ve 30 fps má totiž podle Howardových slov význam ustálení výkonu při udržení vysokých detailů. Jak totiž poznamenává: „Myslím, si že vzhledem k našim předchozím hrám nebude pro nikoho úplně překvapením, na co zde cílíme. Vždy se u nás jedná o obrovské, otevřené světy, plné dynamických akcí a detailů, kde se může stát takřka cokoli. A my to tak chceme. Na [Series] X bude proto hra ve 4K a na [Series] S ve 1440p. A uzamkneme je na 30 , protože chceme dostát našemu slibu. Chceme všechny tyhle věci. A nic z toho vynechat"

Howard následně dodal, že na PC bude hra běžet tak, jak čekáte – tedy že nijak uzamčena nebude, ale naopak nabídne i 4K/60 fps, možná i více. Současně také ovšem ubezpečil, že verze pro Xbox běží dobře. I přes nepopulární rozhodnutí uzamknout obě konzolové verze na 30 fps si je studio prý jisté, že se bude hra hrát dobře. A to velice. Uvedl totiž, že takto vznikl dostatečný polštář výkonu, aby se dalo zajistit, že hra běží na obou konzolích dobře nezávisle na situaci, tzn. že ani více intenzivní momenty, jako jsme viděli ve videu, nezpůsobí příliš kolísavý framerate, jako by se stalo při 60 fps.

„Nikdy nechceme obětovat ten zážitek, díky kterému se naše hry působí opravdu, opravdu výjimečně. Takže je to skvělý pocit. Jsme totiž opravdu spokojeni s tím, jak to působí i v zápalu boje. A potřebujeme takovou rezervu, protože v našich hrách se může stát opravdu cokoli," dokončil Howard. 

Starfield se prezentuje v novém traileru, další video přináší detailní rozbor. Termín vydání stále platí
i Zdroj: Bethesda Softworks / Microsoft

Starfield se prezentuje v novém traileru, další video přináší detailní rozbor. Termín vydání stále platí

Starfield se blíže představil v rámci separátní showcase, která o hře prozradila první i poslední. Zatím se zdá, že už k…

11. 6. 2023 22:42
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama