Sony odložila část svých first-party her. Jedinou nyní potvrzenou je multiplayerové The Last of Us
i Zdroj: Sony Interactive Entertainment
Novinka Sony odložila část svých first-party her. Jedinou nyní potvrzenou je multiplayerové The Last of Us

Sony odložila část svých first-party her. Jedinou nyní potvrzenou je multiplayerové The Last of Us

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

10. 8. 2023 18:00

V rámci uplynulých měsíce jsme se postupně dozvěděli, že společnost Sony chystala na letošek několik větších her. Některé už dokonce i vyšly, jako třeba Final Fantasy 16 či Forspoken, zatímco jiné na vydání stále čekají. Až nyní se však dozvídáme, že jich asi mohlo být i více, a to dokonce first-party. Podle nové finanční zprávy bylo totiž na letošní rok (či na začátek dalšího) plánováno ještě několik dalších titulů, které však byly odloženy kvůli nediskutovaným důvodům.

Reklama

  • Nová dokumentace Sony hovoří o odkladu několika původně letošních her
  • Mělo se jednat o first-party tituly, které byly přinejmenším dva
  • Jedním z nich bylo pravděpodobně pokračování 

Finanční zpráva, která aktuálně pokrývá plány Sony na aktuální finanční rok FY 2023/2024, je uvedena s hraničním datem v 31. březnu 2024. Podle této zprávy, kde je jedna její část (s. 9) specificky věnovaná jen prognóze vydávání her do konce tohoto fiskálu, došlo během posledních měsíců na negativní „změnu v datech uvedení části first-party titulů“.

Zatímco snížené výdaje a zvýšené prodeje u DLC a her třetích stran byly v této části vždy uvedeny jako pozitiva, právě citovaná odrážka byla uvedena jako zápor. V rámci zprávy není přitom nijak vymezeno, kterých her se to vlastně mělo týkat (pouze, že jich je více). Nicméně alespoň jedna je už nyní jistá.

Řeč je pochopitelně o nové práci studia Naughty Dog, jež se pomalu formuje do multiplayerového The Last of Us, lépe známého jako pokračování Factions. Jak už jsme totiž dříve informovali, právě tato hra byla letos už oficiálně odložena. Po interní konzultaci s Bungie mělo Sony údajně rozhodnout o tom, že někdejší stav hry nebyl pro live-service model zcela vhodný a vydání z letošního roku nakonec posunout na pozdější datum.  

Na druhou stranu, totéž mohlo nastat i jinde. Mezi „kandidáty“ na možný odklad patří totiž celá řada zatím jen neoficiálně „oznámených“ titulů, jako třeba údajná PS5 verze The Last of Us Part II, remake Horizon Zero Dawn, multiplayerová hra ze stejné série nebo rovněž Twisted Metal. 

Právě Twisted Metal (který údajně dělá Firesprite) je poměrně dobrý tip. Tento napůl závodní titul a napůl akce mohl být totiž velkým návratem této značky, jež dlouho dřímala do zpráv Toma Hendersona. V rámci novinek známého insidera byl Twisted Metal už v roce 2021 naznačen jako titul, jenž měl dorazit už letos, a to nejspíše po boku vyšlého seriálu.

Sony odložila část svých first-party her. Jedinou nyní potvrzenou je multiplayerové The Last of Us
i Zdroj: Sony / finanční zpráva FY 2023/2024

Když už mluvíme o letošním vydání, je dobré také rekapitulovat, co mělo vlastně před sebou. S poměrnou jistotou víme, že horlivě očekávaný Marvel's Spider-Man 2 zřejmě už jen tak něco neohrozí, jelikož Sony několikrát řeklo, že vyjde 20. října. 

Podobně to ale není všude, a je tak dobré se mít na pozoru. Například Helldivers 2, kteří byli letos sami i oznámeni, mají zatím vyjít zatím jen v roce 2023, a je tedy možné, že by se i odsunuli.

Na druhou stranu, také se tak stát nemusí. Další podobná situace mohla klidně potkat chystané Fairgame$, tedy multiplayerový debut studia Haven, jež kočíruje Jade Raymond. 

Tento titul si můžete dobře pamatovat z posledního PlayStation Showcase. Jeho oznámení zde koneckonců sloužilo jako otevírák celé akce, ač je asi zasloužené namítat, že ne moc ku prospěchu věc. Nakonec totiž sklidil spíše vlažné reakce, kdy na hráče moc nezapůsobila filmově střižená ukázka, ani absence data, jež by hovořilo alespoň o roku vydání.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama