Šéfdesignér Disco Elysium podal žalobu na studio ZA/UM. Zřejmě jde o práva na značku
i Zdroj: ZA/UM Studio
Disco Elysium Novinka Šéfdesignér Disco Elysium podal žalobu na studio ZA/UM. Zřejmě jde o práva na značku

Šéfdesignér Disco Elysium podal žalobu na studio ZA/UM. Zřejmě jde o práva na značku

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

25. 10. 2022 08:45

Adventura Disco Elysium z roku 2019 sice patří k nejoriginálnějším a nejpromyšlenějším titulům posledních let, autoři ze studia ZA/UM se ale svým úspěchem v současnosti příliš neradují. Řeší totiž vážné personální problémy. Během října byli dle všeho vyhozeni hned tři klíčoví kreativci. Jeden z nich nyní na studio podal žalobu.

Reklama

  • Designér a scenárista Disco Elysium Robert Kurvitz podal žalobu na svého bývalého zaměstnavatele ZA/UM
  • Dle všeho bojuje o práva na značku, které zůstaly u studia po Kurvitzově vyhazovu

Konkrétně během října z firmy zmizel šéfdesignér a scenárista Robert Kurvitz, scenáristka Helen Hindpere a umělecký autor Aleksander Rostov. O vývoji událostí dosud nemáme žádné příliš konkrétní informace. V nezávislém britském studiu ale zřejmě došlo k potížím kvůli zásahům investorů, kteří měli jinou představu o podobě a vizi připravovaného druhého dílu. Naznačuje to příspěvek na Twitteru dalšího zaměstnance firmy Martina Luiga.

Někteří klíčoví vývojáři Disco Elysium odešli ze studia "nedobrovolně". Zprávu přináší jeho spoluzakladatel
i Zdroj: ZA/UM

Někteří klíčoví vývojáři Disco Elysium odešli ze studia "nedobrovolně". Zprávu přináší jeho spoluzakladatel

Vývojářskou společnost stojící za Disco Elysium, ZA/UM, měla při vývoji chystaného pokračování, dát nucené sbohem několika…

2. 10. 2022 09:58

Zmíněný Robert Kurvitz nyní skrze nově vzniklou firmu Telomer podal na ZA/UM žalobu u estonského soudu (v Estonsku vzniklo kulturní sdružení ZA/UM, ze kterého vykrystalizovalo samotné studio). Informoval o tom magazín Tech News Space s odkazem na oficiální web orgánu. První slyšení by mělo proběhnout 28. listopadu, případ ale zatím obklopuje přísné embargo. Opět jsme tedy odkázáni jen na kusé unikající informace.

Dle spekulací by mohl probíhat boj o autorská práva. Kurvitz je totiž autorem původního románu Sacred and Terrible Air (Püha ja õudne lõhn) a zřejmě tak stál za vznikem univerza, ve kterém je Disco Elysium zasazeno. Dostupné informace naznačují, že práva na značku zůstala v Británii u vývojářského studia a Kurvitz by se je měl snažit získat.

Žádná ze stran události oficiálně nekomentovala.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama