Hellboy Web of Wyrd Recenze Recenze Hellboy Web of Wyrd, komiksové arénové mlátičky

Recenze Hellboy Web of Wyrd, komiksové arénové mlátičky

Lumír Havlíček

Lumír Havlíček

30. 10. 2023 15:30 3

V tu samou chvíli, kdy se Marvel dokázal vymanit z kolečka komiksů a vtrhl na stříbrná plátna jako velká voda, padlo temné prokletí na všechny ostatní kolegy. Odneslo to nejenom DC, ale i menší bráchové. Třeba studio Dark Horse, kde si jinak na temná prokletí potrpí. Přitom v jejich universech už léta stojí frontu nadupaní kabrňáci, kteří by strčili do kapsy celou grupu Avengers a k tomu si zapálili doutník. Jeden z nich letos přebil revolver, promasíroval rameno levé ruky zkázy a rozhodl se prohláškovat do videoher.

Reklama

Patnáct statečných se tímto chopilo klávesnic, aby probudili k životu jednoho z nejikoničtějších superhrdinů, kteří kdy v Dark Horse spatřili světlo světa. Je jím Hellboy. Pokud aktuálně vůbec nevíte, o koho se jedná, čekejte výhružný dopis od vývojářů z Upstream Arcade a políček kupou sešitovek od Mikeho Mignoli. Absolutní bůh a guru hranatých malůvek Mike vypreparoval světové pověsti a legendy, aby je následně vložil do pracek pekelného stvoření Anung Un Rama. Pravé ruky zkázy. Mezi lidmi přezdívaného Hellboy. 

Jo, to je on. Vysoký hromotluk v otrhaném pršiplášti, s upilovanými rohy a kamennou pravačkou. Jeho denní chléb je likvidování paranormálních monster všeho druhu, od baby Jagy, rusalky, pětimetrového kančího démona až po interdimenzionáního Cthulhu. Skvělý chlápek do nepohody. Fanoušci si dozajista dokáží představit tunu konceptů, ve kterých by si to rudoch střihnul. Od noir detektivky po vesnickou rubanici. Netuším, kam patříte vy, ale tentokrát očekávejte rubanici. Bohužel (nebo bohudík), jenom rubanici.

Recenze Hellboy Web of Wyrd, komiksové arénové mlátičky
i Zdroj: Hrej.cz

S temným srdcem na dlani

Hellboy Web of Wyrd je akční roguelite mlátička. V překladu to znamená, že většinu herního času strávíte uprostřed uzavřené arény, kde mydlíte všechno kolem. Abych byl upřímný, ze začátku mi tenhle koncept příliš nezavoněl. Ale když nad tím vším přemýšlíte s odstupem, je to ta nejlépe zvolená cestička, jakou se mohlo malé studio vydat. Rozsáhlým RPG nebo Adventurou by se Upstream Arcade vystavilo mnoha složitostem, které by určitě nestály málo financí. Tím nechci říct, že kvalitní brawler roguelitovka, jak hru autoři sami označili, není složité udělat. Naopak. O to víc, když na svá bedra nechali dopadnout balvan o velikosti gigantického Hellboyovského universa. Ale stalo se a podle všeho si tím splnili svůj sen.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 600kč
  • Česká lokalizace: Ne
  • Obtížnost: Nižší, s ohledem na roguelite prvky
  • Základní herní doba: 4 až 8 hodin
  • Bude vás bavit: pokud máte rádi Hellboyův art styl a hovíte si v roguelite bitkách
  • Nebude vás bavit: pokud hledáte dobrodružnou akční noir detektivku, jako z komiksů

Jenže znáte to. Nadšený mladý rocker může sebevíc milovat hru na elektrickou kytaru, ale když nepředvede pořádné sólíčko, z pódia ho diváci vypískají. Jenom srdíčko nestačí. Toho do vývoje vložili vrchovatě, možná i nějaké obětovali prastarým bohům, ale po herní stránce se jedná o průměrný průměr. Všechno jsme už někde viděli, mechaniky jsou mělké a místy dokonce zastaralé. 

Recenze Hellboy Web of Wyrd, komiksové arénové mlátičky
i Zdroj: Hrej.cz

Přitom potkáte známé z B.P.R.D. (v češtině U.P.V.O., tedy úřad pro výzkum a obranu proti paranormálním jevům), tajné nadnárodní organizace potíračů nadpřirozena (kde pracuje i Hellboy) a dostanete příběh jak vystřižený z komiksových stránek. Kupa odkazů na kánon leží všude kolem, můžete si popovídat s novými i starými členy osazenstva a dozvědět se nějaké ty špíčky z jejich života. V roce 1962 vystavěl šílený architekt Pasqual Deneveaux magický The Butterfly House. Objekt, jenž popírá fyzikální i geometrické zákony. Tento dům vznikl za jediným účelem. Aby propojil nepozemské energie a otevřel bránu do dimenze Wyrd. Právě ve Wyrdu se při průzkumu ztratí několik členů B.P.R.D. a na Hellboyovi nyní je, aby nezvěstné našel. Pokud možno živé.

Pěstí přímo do frňáku

Herní mechaniky stojí a padají na rychlých výpravách do divokých světů Wyrdu. Ty jsou tvořeny několika plácky – arénami, propojenými krátkými koridorovými cestičkami. Koridory v drtivé většině zejí prázdnotou. Někdy v nich ale můžete narazit na plazmové pasti temné energie, nebo na klíče. Klíči následně otevíráte bonusové odměny nebo tajné zkratky.

Oproti tomu arény rozhodně prázdnotou nezejí. Najdete v nich velké nepřátele, po dvou až pěti kusech, co si hodlají pochutnat na Hellboyových kostech. Na konci každého Wyrdu pak čeká velký unikátní boss a jeho zabitím odemknete jedno z pěti požehnání. Různorodé lokace Wyrdu najdete celkem čtyři. 

Prosluněné město, temné lesy, trosky hradiště a zapomenutou podzemku. Pátá lokace je navíc, propojená až se závěrečným hlavním záporákem. Nemusíte se bát. Nepřijdete o souboje s přerostlými netopýry nebo oživlými sochami, ale ani o fanatické nacistické vojáky v steampunkových robotických brněních. Prostě klasický Hellboyův koktejl. Problém je, že až na hlavní bosse jsou souboje stejné, monotónní a kolikrát těžkopádné. 

Recenze Hellboy Web of Wyrd, komiksové arénové mlátičky
i Zdroj: Hrej.cz

Hezky se na ně kouká, když zvládnete údery řetězit. K dispozici máte lehký úder, těžký úder, jednu střelnou zbraň – revolver, brokovnici či granátomet, a jeden z amuletů. Nepřátelské útoky můžete blokovat, uhnout jim nebo ve správnou chvíli načasovat perfektní parírování či dokonalý úhyb a vrátit to obludě nazpět i s úroky. Pro zpestření si s Rudochem ještě nabíjíte ultimátní chvat, díky němuž nasolíte pořádnou petelici.

Nepřijdete ani o souboje s vojáky ve steampunkových robotických brněních. Prostě klasický Hellboyův koktejl. 

Příjemné je využívání prostředí. Okolí není rozhodně plně interaktivní, ale rozbitím kamenných sloupů ve víru vášně můžete kusy horniny poslat agresorovi do obličeje. Když protivníkem švihnete o stěnu, dostanete bonusový úder s extra zraněním a frnknutím jednoho nepřítele o druhého je zase na okamžik omráčíte.

Nic víc, nic míň. Rovnice v závěru funguje celkem zábavně. Protože jsou ale bitky gró hry i života rohatého sympaťáka, rozhodně by to chtělo doplnit pár mezer. Více nepřátel, nějaká ta komba nebo dočasné zbraně, vytržené z pazour přihlížejících soch, abychom se víc vcítili do pekelné kůže.

Recenze Hellboy Web of Wyrd, komiksové arénové mlátičky
i Zdroj: Hrej.cz

The Butterfly House bude vaším domovem a základnou. Zde se ocitnete pokaždé, když výprava skončí nezdarem a vy „zemřete“. Jak sami autoři nezapomenou vyzdvihnout, a co je vlastně i celou myšlenkou roguelite her, smrt je součást průzkumu. Za body nasbírané na výpravách ve Wyrdu odemknete nové zbraně, vylepšení životů, odolnosti nebo efektivnější blokování. To celé klouže po povrchu a ani jednou se autoři nezavrtají trošičku hlouběji. Mechaniky jsou prosté, koncipované na krátké jednorázové hraní, čímž vlastně Hellboy Web of Wyrd je.

Rozpohybovaný komiks

Co novou hru ze světa Mikeho Mignoli (a aktuálně nejen jeho) odlišuje od ostatních je určitě vizuál. Grafické zpracování věrně kopíruje komiksovou předlohu. Poznáte specifický Mikeho styl, paleta barev taky zůstala a efekty při soubojích jako kdyby někdo vytrhl ze sešitových stránek. Fanoušci si nejednou nostalgicky povzdechnou, načež z tajné zásuvky uvnitř knihovny vytáhnou první díl série, aby políčka instinktivně srovnávali s děním na obrazovce. Nejsem si jistý, jestli na některých kresbách nepracoval sám Mignola. Nedivil bych se. Ale hra samotná je samozřejmě spíše přizpůsobená komiksové grafice, než aby byla celá kreslená. To ani zdaleka. V závěru by to vlastně byla škoda a plýtvání, protože kdo dlouho obdivuje okolí a kochá se, navštíví v další minutě The Butterfly House.

Recenze Hellboy Web of Wyrd, komiksové arénové mlátičky
i Zdroj: Hrej.cz

Hellboy Web of Wyrd není těžkou roguelitovkou. Oproti konkurenci má blíž nakročeno k bezhlavé mlátičce na jeden dva večery, při které se obskládáte milovanými komiksy z Dark Horse produkce, slupnete kýbl křupek a usrknete colu s ledem. Zběsilé bušení do ovladače či klávesnice proložíte nejlepšími sestřihy z filmů a nad ránem, kdy vyklepete závěrečného zlořáda z plechových pantoflí, spokojeně ulehnete do postele. A to bude všechno. Znovu se ke hře nejspíš nevrátíte. Není proč. Jestli jste čekali paranormální noir detektivku, pusťte si znovu Kojaka nebo Komisaře Rexe. Návštěva Hellboyova universa je letos pouhou rychlou akční oku ladící jízdou, kterou bez fotek bohužel brzy zapomenete. Což není vyloženě ostuda, ale snad spíše příslib lepším zítřkům.

Verdikt
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Rychlá akční roguelite rubačka, která vám po pár minutách padne do ruky. A do oka taky, protože prostě vypadá skvěle. Co by ale určitě snesla, je svěží vánek neotřelého nápadu, který by vizuální masíčko prošpikoval šťavnatou znovuhratelností. Všechno tohle jsme už někde viděli i hráli. Bohužel i v lepším zpracování. Jeden pochopí, proč malé studio nerozjede kolotoč rozvětveného RPG. Ale zajímavými mechanikami tolik šetřit nemuseli. Hellboy z toho všeho sice odešel hrdě, s rohy vztyčenými, ale jak chudý klučina od holiče.

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafika a komiksová stilizace
Kupa odkazů na komiksovou sérii
Příběhové zasazení a myšlenka Wyrdu
Jednoduchá mlátička na oddech
Pohyb působí toporně a těžkopádně
Nepřátelé se opakují, jejich útoky také
Nezajímavé pojetí roguelite arénovky
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama