Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly Recenze Recenze Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly, pokračování nezávislého klenotu

Recenze Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly, pokračování nezávislého klenotu

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

19. 4. 2023 16:00

Na první pohled nenápadný kavárenský titul Coffee Talk před pár lety uchvátil fandy nezávislých her. Pokračování chce navázat tam, kde osudy hrdinů skončily a... je ještě lepší.

Reklama

Do kavárny přijde noční policista, vlkodlak internista, satyr influencer a kočkoholka superstar. Ne, to není začátek bizarního vtipu, ale celkem normální večerní posezení v Coffee Talk.


MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

  • Doporučená cena: 429 korun
  • Základní herní doba: 5 hodin
  • Faktor znovuhratelnosti: Coffee Talk doslova vybízí k prozkoumávání, odhalování alternativních konců a rozklíčování tajemství v rámci zakotvení do metahraní
  • Česká lokalizace: Bohužel ne. Bez vysoké úrovně angličtiny (nebo jiného nabízeného jazyka) nemá vůbec cenu hrát

K téhle fantastické nezávislé záležitosti indonéského studia Toge Productions jsem přičichl víceméně náhodou někdy na začátku letošního roku a okamžitě mi učarovala. Dokonce do té míry, že se pro mě chystaný druhý díl s podtitulem Hibiscus & Butterfly stal zdaleka nejočekávanější hrou minimálně pro jarní období letošního roku. Je poměrně obtížné vysvětlit, co je na Coffe Talku, a potažmo i jeho druhém dílu, vlastně tak přitažlivého, ale zkusme se do toho pustit.

ZPÁTKY DOMA

Coffee Talk je v zásadě velmi stylizovaná vizuální novela. Hned zkraje je tedy pro neznalce nutné podotknout, že jeho půvab nestojí ani tak moc na samotné hratelnosti, ale spíše na budování světa a naprosto pohlcující atmosféře noční kavárny, kam si chodí rozmanitá skupina štamgastů vylévat srdíčko s mírně záhadným baristou, tedy Vámi. To beze zbytku platí pro první i druhý díl.

Chtělo by se tedy říct, že dvojka přináší více téhož. Opět se otevírají dveře eponymního podniku, který se za ty tři roky moc nezměnil. Nejvýraznější změnou je, že k starým známým návštěvníkům přibývá pár neotřelých tváří. Nově tak za barem prožíváte osudy ambiciózního influencera na odpočinku (satyra) Lucase, úzkostlivé a internetovým hejtem zdrcené operní pěvkyně (banshee) Riony nebo nápadně povědomého cizince Silvera. Jejich příběhy se ale samozřejmě nad šálkem teplého nápoje proplétají s mystickým případem policisty Jorjiho, životním bloumáním vyhořelého upíra Hyda, svatbou hádajících se hrdliček Luy a Baileyse a dalších.

Není žádným tajemstvím, že právě zajímavé osudy hlavních hrdinů jsou naprosto klíčovým prvkem hry a nebudu do nich nijak hlouběji zabrušovat. Můžu ale poznamenat, že mi příběh hry přijde přece jen o něco rozvětvenější a pestřejší než u prvního dílu, i když je stále velmi komorní a civilní, což se perfektně hodí k stylizaci a zasazení hry. Zmíněné větvení se navíc týká i samotných herních mechanismů. Jednotlivé osudy mají ještě více vyústění a jsou minimálně na první pohled více vzájemně provázány, což dále vyzývá k objevování a návratu do jednotlivých kapitol (dnů). Pokud vás u prvního dílu nadchla možnost objevovat skryté významy po dohrání a uspokojivé vyzobávání achievementů, dvojka podobného obsahu skrývá ještě daleko více.

Z ŠUPLETE

Je to způsobeno i tím, že autoři Hibiscus & Butterfly přece jen o něco obohatili hratelnostně. Základně sice stále jen čtete dialogy, do kterých nemůžete nijak zasahovat a děj ovlivňujete hlavně přípravou teplých nápojů. Jak už ale název napovídá, k základnímu setu přísad přibyly dvě nové v podobě ibišku a modrého čaje (clitoria ternatea), které pochopitelně budete připravovat velmi často. Díky tomu je podstatně obsáhlejší i katalog speciálních pojmenovaných drinků. Zároveň na vás ale čeká i nový prvek v podobě šuplíku, kam si barista schovává klíčové předměty a pak je může dotčeným postavám předávat s jejich nápojem. V zásadě nenuceně tak můžete ovlivnit třeba usmíření některých párů nebo složení svatebního večírku a samozřejmě je s tímto systémem nakládáno při návratu v čase a bourání čtvrté zdi.

MODRÝ ČAJ

 

Jednou z novinek avizovaných v názvu hry je čaj z okvětních lístků butterfly pea, jinak známý jako blue pea. Ten se vyrábí z klitorie ternatské (clitoria ternatea, název skutečně vychází z podoby s částí ženského pohlavního orgánu) a vyznačuje se sytě modrou barvou. Využívá se tedy i pro ozvláštnění jiných nápojů včetně alkoholu. Zajímavá je především reakce s kyselými látkami, třeba šťávou z citronu, po které pití získá sytě fialovou barvu. Tímto zdravím kolegy Pecháčka a Štrbu a vzpomínám na příjemný večer v hamburském hotelovém baru.

 

Recenze Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly, pokračování nezávislého klenotu
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Pro mě osobně tak dvojka v mnoha ohledech překonává jedničku. Stále se skví výborně a přirozeně napsanými dialogy, zajímavými postavami a velmi hravou prací s motivy. Emotivní diskuze se stáčejí všemi směry, přes principy lidských vztahů, lásky, života, smrti, životních a profesních ambicí k fungování médií, sociálních sítí nebo glosování herního vývoje a byznysu. Navíc ještě trochu ubylo zbytečného hipsterského patosu, který občas škodil dřívějším dialogům Aquy a Myrtle. Logicky tu sice chybí ten příjemný moment překvapení, naprosto adekvátně ho ale nahrazuje nostalgický dojem návratu do dobře známého prostředí. S láskou k prvnímu Coffee Talku jsem si prostě v lokálu pixelartové kavárny připadal trochu jako doma. Vlastně ve mně evokuje podobné pocity, jako ve většině hrdinů, které ve hře potkáváte.

Dílem za to samozřejmě může i stále nádherná stylizace a minimalistické ozvučení s příjemným lo-fi soundtrackem, který tentokrát hraje i docela důležitou roli přímo ve hře. Také v tomto ohledu je Hibiscus & Butterfly o něco hravější, protože za okny, v ulicích Seattlu, řádí nekonečná bouřková sezóna vyhazující pojistky.

Recenze Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly, pokračování nezávislého klenotu
i Zdroj: Tadeáš Pepř / Hrej.cz

Jen obtížně tak hledám zásadnější výtky. Je nasnadě, že vás Coffee Talk 2 nebude bavit, pokud vám nevoněl první díl, nebo pokud obecně nemáte rádi méně interaktivní a více příběhové zážitky. K opravdovému vychutnání všech tajů hry je také obecně potřeba mít kladný vztah ke kavárenské kultuře. Tak jako tak ale příznivci vizuálních novel dostanou další velmi emotivní zážitek plný naděje, porozumění a příjemného laborování nad mezilidskými vztahy. Pokud jste navíc předplatitelé Game Passu, budou na vás v knihovně čekat obě hry. Coffee Talku to nicméně moc sluší i na Switchi. Nebo na jakékoliv jiné platformě. Máte se na co těšit.

A já vám možnost zažít to poprvé upřímně závidím.

Coffee Talk Episode 2: Hibiscus & Butterfly
PlayStation PlayStation 5
Xbox Xbox One
Windows PC
Xbox Xbox Series X | S
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch

Verdikt

Fantastický a emotivní návrat do přítmí noční kavárny Coffee Talk je pohlazením po duši pro každého fanouška prvního dílu. Nejde o univerzálně milovanou hru, pro konkrétní sortu hráčů jde ale (doslova) o bezpečí domova.

Co se nám líbí a nelíbí?

Příběh, dialogy, postavy, jejich osudy
Fantastická, útulná atmosféra
Mírumilovná a tolerantní message hry
Stylizace, soundtrack
Opět plné tajemství, boření čtvrté stěny a chytré práce se znovuhratelností
Těch velkých novinek by přece jen mohlo být o špetku více
Recyklace achievementů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama