První recenze seriálu The Last of Us jsou tu. Prý jde o fantastickou adaptaci s výbornou Ellie. Problémem je tempo
i Zdroj: HBO / Sony Pictures
Novinka První recenze seriálu The Last of Us jsou tu. Prý jde o fantastickou adaptaci s výbornou Ellie. Problémem je tempo

První recenze seriálu The Last of Us jsou tu. Prý jde o fantastickou adaptaci s výbornou Ellie. Problémem je tempo

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

10. 1. 2023 10:06

Jednou z nejočekávanějších herních novinek začátku roku je rozhodně seriálová adaptace postapokalyptické akce The Last of Us od HBO. Premiéra je naplánována na 15. ledna, první novináři už ale seriál viděli a nabídli recenze. Ty jsou zatím nadšené. Recenzenti chválí perfektní adaptaci předlohy, vysoké produkční hodnoty i herecké výkony, především Bellu Ramsey v roli Ellie. Problémem má být hlavně příliš vysoké tempo vyprávění.

Reklama

  • Podle prvních recenzí se seriál The Last of Us opravdu povedl
  • Recenzenti vyzdvihují výkony hlavních herců, především Belly Ramsey jako Ellie
  • Skvělý je prý také svět, efekty a infikovaní včetně clickerů
  • Problémem může být příliš překotné vyprávění v druhé polovině

Vycházím především z recenzí herních webů, protože předpokládám, že zdejší recenzenti budou na seriál nahlížet především očima hráče a fanouška předlohy. Velmi pozitivní jsou ale i hodnocení na primárně filmových a seriálových webech, které chválí prakticky to samé.

“Brilantní převyprávění jednoho z nejmilovanějších příběhu herního průmyslu, které bere to, co udělalo předlohu unikátním zážitkem, a nabízí to v novém světle, aby znovu zasáhlo diváka,” pochvaluje si Simon Cardy z IGN.

“Všechno v The Last of Us odpovídá vysokému rozpočtu a statusu klíčového seriálu pro HBO. Scény a prostředí jsou ohromné, ve smyslu detailů i velikosti, a kombinace kostýmů a digitálních efektů děsivým způsobem přivádí infikované k životu,” přizvukuje Nathan Ingraham z Engadgetu.

Joshua Rivera z Polygonu je sice o něco přísnější, i on se ale nevyhne pochvale se slovy: “A ano, The Last of Us je videoherní adaptací, možná tou nejvěrnější, jaká byla doposud převedena na filmové plátno”.

Kritici si tedy pochvalují především výkony obou hlavních herců. Joel Pedra Pascala má být hlubší a realističtější postavou, přičemž se seriál zaměřuje především na slabší stránky jeho osobnosti včetně hořkosti a spousty let bolesti. Od oznámení castingu kritizovaná Bella Ramsey má pak v roli Ellie excelovat a do seriálu perfektně vnášet Elliinu nevinnost, nedospělou nerozvážnost a smysl pro humor.

Podívejte se, jak by vypadalo The Last of Us Part II, kdyby Ellie měla tvář její seriálové herečky Belly Ramsey
i Zdroj: Naughty Dog

Podívejte se, jak by vypadalo The Last of Us Part II, kdyby Ellie měla tvář její seriálové herečky Belly Ramsey

Už jen pár dní chybí do premiéry seriálové adaptace postapokalyptické akce The Last of Us. Na obrazovkách v projektu HBO…

9. 1. 2023 15:20

Ostatní postavy prý tolik prostoru nemají, a občas je jejich implementace předvídatelná. Recenze Polygonu vytýká, že se vedlejší hrdinové objevují jen aby prožili nebo odvyprávěli svůj tragický příběh, a pak zase mizí. Svět jako takový, a jeho obyvatelé, ale mají patřit k vrcholům postapokalyptického žánru, a hodně tomu napomáhá i obrovský rozpočet a evidentně vysoké produkční hodnoty.

S tím souvisí třeba i děsiví infikovaní. Clickeři jsou dle recenzí jedním z vrcholů seriálu. Dříve avizovaný úbytek násilí také znamená, že každá drsnější scéna má na diváka větší dopad, což ve výsledku umocňuje jak brutální svět Last of Us je.

Kritika většinou patří tempu vyprávění. To prý v druhé polovině 9 epizod nabere takové obrátky, že působí zbytečně uspěchaně a děj ztrácí přehlednost. Problém je také ten, že se v kanonádě souvislostí a jmen pravděpodobně budou hůře orientovat nehráči. Podobně jako mohli neznalí Zaklínače tápat u první sezóny seriálu od Netflixu.

Bella Ramsey a Pedro Pascal jako Ellie a Joel
i Zdroj: HBO
Bella Ramsey a Pedro Pascal jako Ellie a Joel

Ve výsledku se ale zřejmě můžeme těšit na jednu z nejlepších adaptací herní předlohy, pokud ne na tu vůbec nejlepší. Jaký názor budou mít hráči se dozvíme 15. ledna na HBO Max.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama