Provozovatel scalperské služby obhajuje přeprodej konzolí. Prý pomáhá mladým lidem, kteří potřebují peníze
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka Provozovatel scalperské služby obhajuje přeprodej konzolí. Prý pomáhá mladým lidem, kteří potřebují peníze

Provozovatel scalperské služby obhajuje přeprodej konzolí. Prý pomáhá mladým lidem, kteří potřebují peníze

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

24. 1. 2022 13:29

V souvislosti s nedostatkem herních konzolí nové generace a výkonných grafických karet často zmiňujeme pojem “scalper”, označující podnikavce, kteří nedostatkové zboží hromadně skupují a pak jej prodávají za vyšší, často až absurdní ceny. Tato praktika není mezi hráči ani novináři příliš populární, v rozhovoru pro britský magazín Sky ji ale provozovatel služby mapující naskladnění zboží hrdě brání.

Reklama

  • Provozovatel nástroje pro scalpery v rozhovoru pro Sky News obhajuje svůj byznys
  • Překupnictví konzolí prý podporuje mladé, kteří potřebují peníze
  • Sám si měsíčně vydělá přes milion korun

Rozhovor okamžitě zaujal řadu hráčů a kritiků scalperství. Jack Bayliss provozuje předplatné Aftermarket Arbitrage, které zájemce okamžitě upozorňuje na to, že se například konzole PlayStation 5 objevila v nabídce některého z obchodů. Ten pak může konzoli jednoduše vykoupit a následně nabízet koncovým zákazníkům. Bayliss si za své služby účtuje 30 liber měsíčně (v přepočtu 877 českých korun) a dle svých slov má asi 1500 zákazníků. Měsíčně si tak přijde na zhruba 1,3 milionu korun. 

Baylissova sbírka zboží připraveného k přeprodeji (Zdroj: Sky News)
i Zdroj: Hrej.cz
Baylissova sbírka zboží připraveného k přeprodeji (Zdroj: Sky News)

Dle svých slov ale dělá společnosti službu a média o scalperství referují nefér způsobem a zbytečně negativně. Přiznává, že ho nijak nezajímá, že si řada domácností kvůli jeho podnikání nemohla pořídit novou konzoli, zároveň ale tvrdí, že se řídí přísným morálním kompasem. Uvádí totiž, že je absolutní většina jeho předplatitelů velmi nízkého věku (jemu samotnému je 24 let) a potřebuje peníze. Přeprodej konzolí je pak velmi lukrativní melouch, který občas přeroste v plně vydělávající zaměstnání.

Vyjmenovává, že někteří jeho zákazníci můžou trávit více času s dětmi, mohli si dovolit rekonstrukci rodinného domu, koupili dětem prolézačku nebo manželkám nová auta. Také upozornil na jednoho člena, který bojoval s dluhem ve výši 20 tisíc liber (585 tisíc korun) kvůli závislosti na gamblingu. Během jednoho roku se svých problémů zbavil a “je čistý”.

Vlastnictví nové konzole je výsada, ne právo

Zajímavý je jeho postoj k cenám zboží. Bayliss tvrdí, že vlastnictví nové konzole (potažmo třeba grafické karty) je výsada, ne právo. Pokud si domácnost může dovolit zaplatit za hardware zhruba 450 liber, dalších 100 liber by mělo být zanedbatelnými drobnými, které by měla být ochotna přidat.

Nakonec Bayliss překupnictví přirovnává k akciím. „Podívejte se na každý krok v dodavatelském řetězci. Každý někde přidává hodnotu. Neprodáváme za pořizovací cenu. Je to prostě kapitalismus,“ shrnuje.

Americký senát projednává zákon zaměřený proti praktikám scalperů, používání “Grinchbotů” bude zřejmě trestné
i Zdroj: Hrej.cz

Americký senát projednává zákon zaměřený proti praktikám scalperů, používání “Grinchbotů” bude zřejmě trestné

Scalpeři a jejich pokročilé nástroje komplikují život běžným zákazníkům, což platí i pro celou řadu hráčů, kteří i nadále…

2. 12. 2021 11:18
2

Souhlasíte s Baylissem, nebo vám praktika scalperství vadí?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama