PlayStation 5 prodal v USA o milion více kusů než konkurenční Xbox Series
i Zdroj: Sony
Hardware Novinka PlayStation 5 prodal v USA o milion více kusů než konkurenční Xbox Series

PlayStation 5 prodal v USA o milion více kusů než konkurenční Xbox Series

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

2. 1. 2023 09:18

Souboj v prodejích obou největších konzolových konkurentů je v aktuální generaci výrazně vyrovnanější, než v té předchozí. I tak je na tom ale stále lépe japonská společnost Sony se svým PlayStationem 5. Ten ve Spojených státech za prvních 25 měsíců životního cyklu prodal o milion kusů víc než Microsoft svého Xboxu Series.

Reklama

  • PlayStation 5 prodal v USA o milion kusů víc než Xbox Series
  • Rozdíl je dlouhodobě spíše stabilní
  • Obě konzole se prodávají pomaleji než jejich předchůdci

Alespoň to ukazují data analyzovaná webem VGChartz na samotném konci loňského roku. K jejich sběru mělo údajně docházet do listopadu, nereflektují tedy výsledky prodejů během uplynulých Vánoc, to už ale představuje jen drobnou odchylku.

Podle dat se historicky v USA prodalo 10 324 530 PlayStationů 5 a 9 316 728 Xboxů Series. Graf vývoje ukazuje, že je rozdíl mezi konzolemi dlouhodobě stabilní, i když na konci roku 2022 PlayStation šel na odbyt o něco vyšším tempem a svůj náskok o něco zvyšoval. Na druhou stranu Xboxu se dařilo na začátku loňského roku, kdy konkurenta mocně dotáhl.

Připomeňme, že v obou případech jsou k dispozici dvě varianty konzole. U PlayStationu 5 jde ale o menší rozdíl v absenci diskové mechaniky, zatímco Xbox Series S je výrazně levnější a kompaktnější alternativa k Series X, která se liší třeba i použitým hardwarem. 

Zajímavé je, že se PlayStation 5 prodává hůře než jeho předchůdce PlayStation 4, a podobný rozdíl je i mezi Xboxem Series a Xboxem One. To ale nemusí nutně znamenat, že by zájem hráčů byl nižší. Všechen výkonný hardware se totiž v posledních dvou letech potýkal s výrazným nedostatkem skladových zásob, a konzole jsou normálně dostupné jen několik posledních měsíců.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama