PlayStation 5 má již v nabídce hru schopnou nativního rozlišení 8K při 60 FPS
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka PlayStation 5 má již v nabídce hru schopnou nativního rozlišení 8K při 60 FPS

PlayStation 5 má již v nabídce hru schopnou nativního rozlišení 8K při 60 FPS

Patrik Jelínek

Patrik Jelínek

2. 10. 2021 11:55

Dva roky stará hra The Touryst se podle testů Digital Foundry stává první hrou pro PlayStation 5, která běží v rozlišení 8K bez použití upscalingu. K dosažení výsledné ostrosti obrazu nebyla taktéž použita ani berlička ve formě super-samplingu nebo checkerboardingu.

Reklama

  • Digital Foundry potvrzují první hru PS5 schopnou běhu v 8K/60 FPS
  • Jedinou vadou na kráse je chybějící podpora tohoto rozlišení u samotné konzole

Výchozí obraz nabízející rozlišení 7680x4320, či také jinak 4320p, je konzolí souběžně produkován při stabilních 60 snímcích za sekundu. Jak to ale obyčejně bývá, někde je zakopán pes, a ani tady tomu není jinak. John Linneman za Digital Foundry vysvětluje, že ačkoli je hra po technické stránce schopna v uvedeném rozlišení, samotná konzole, resp. její HDMI 2.1 konektor, výstup obrazu o této kvalitě zatím neumožňuje. Jinými slovy, ona pěkná a ostrá grafika, kterou hra v součinnosti s PS5 zvládne nabídnout, se na vaše zobrazovací zařízení promítne „pouze“ ve 4K, a to i při zapojení 8K televizoru. V případě Xbox Series je tomu podobně. Na konzoli od Microsoftu dokáže titul plynule běžet v 6K a 60 snímcích, načež je znovu zobrazen ve 4K. 

Samotného překonání bariér ani dnes plně standardizovaného rozlišení 4K se německému týmu Shin'en Multimedia povedlo rozdělením herního prostředí na shluk hranolů. Zajímavá je rovněž přidaná poznámka, že ačkoli je The Touryst na PS5 potenciálně hezčí než na konkurenčním Xboxu, tohoto efektu bylo dosaženo i s vylepšením stínů a efektu depth-of-field, jež druhá konzole nenabízí. 

Digital Foundry závěrem taktéž dodává, že k úspěšnému zobrazení titulu v jeho maximálním možném rozlišení je zapotřebí zásah Sony a následná aktualizace od vývojářů.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama