NVIDIA představila kartu Tesla P100
i Zdroj: Hrej.cz
Novinka NVIDIA představila kartu Tesla P100

NVIDIA představila kartu Tesla P100

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

6. 4. 2016 14:58 27
Reklama

I přes to, že grafické karty Titan od společnosti NVIDIA nejsou stále pro mnoho hráčů finančně dostupné, vývoj zastavit nelze a je nutné se neustále posouvat vpřed. Už brzy proto na trh vstoupí nová řada grafických karet s architekturou Pascal, díky které její uživatelé pocítí obrovský nárůst výkonu.

Momentálně je Tesla P100 – jak se nová karta označuje – dostupná pouze profesionálům, je však téměř jisté, že se v určité obměně dostane do komerční produkce. Nejásejte ale předčasně – lidé z NVIDIA i konkurenční AMD oznámili, že letos se tak určitě nestane. Až ale přijde čas, čekejte v mnoha ohledech dvojnásobný až trojnásobný nárůst výkonu, vždy konkrétně v daných prvcích čipu a karty obecně.

Pro hráče to nejzajimavější se odehrává na datové propustnosti, kde si Tesla P100 sahá až na hranici 720 GB za sekundu. V porovnání s nejvyšší aktuální řadou TITAN X jde o dvojnásobnou hodnotu, a to údajně není karta na maximu svých možností. Co se týče velikosti, má karta takřka identické rozměry jako Titan X – prostor, vzniklý použitím 16nm technologie, totiž v NVIDIA zaplnili větším množstvím tranzistorů. Pokud vás to přeci jen zajímá, je to 15.3 miliard kousků, tedy přibližně dvakrát tolik, kolik se nachází v čipu GM200 u aktuální karet. Také takt jádra je impozantní, pohybuje se neoficiálně od 1328 do 1480 MHz, tedy opět o mnoho výše, než u současných karet.

To všechno pak poměrně slušně nahrává do karet firmám, zabývajících se virtuální realitou – i přes to, že první krůček učiní NVIDIA pravděpodobně přes spekulovanou GTX 1080 nebo 1080Ti, tedy nevyužije všechny vlastnosti čipu na sto procent, pořád ucítíme obrovský nárůst výkonu, který by se měl v průběhu dalších let zvyšovat.

Jen nechceme vidět tu koncovou cenu…

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama